Δύο στους τρεις Έλληνες θα εμβολιαστούν κατά της CoViD-19. Από όσους δεν θα κάνουν το εμβόλιο, το 3% δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει νόσος και το 3% δεν πιστεύουν στα εμβόλια γενικά. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της "διαΝΕΟσις", η οποία παρατίθεται πιο κάτω.

Η έρευνα δείχνει πως το 13,1% των συμμετεχόντων "μάλλον δεν θα εμβολιαστούν" και το 14,3% "σίγουρα δεν θα εμβολιαστούν". Το συνολικό ποσοστό των αρνητών, δηλαδή, είναι 27,4%. Έτσι, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν πιστεύουν στον νέο κορωνοϊό είναι 0,82%, όσο και όσων δεν πιστεύουν στα εμβόλια.

Το 69% των αρνητών δηλώνουν πως το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές και το 21% πως δεν είναι αποτελεσματικό.

Το παρήγορο είναι πως το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα εμβολιαστούν είναι τον Δεκέμβριο αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με την έρευνα του Σεπτεμβρίου (27%, έναντι 42%).

"Ναι" στο εμβόλιο λέει το 80% των ατόμων ηλικίας άνω των 64 ετών, το 72% όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα και το 84% όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (94%) συμφωνούν ότι “τα εμβόλια σώζουν ζωές”.

Το 26% όσων δηλώνουν πως θα εμβολιαστούν, αναφέρουν πως "θα ήταν από τους πρώτους που θα το έκαναν”. Το 51% δηλώνουν πως θα το κάνουν αφού πρώτα "το συζητούσαν με άλλους γιατρούς ή συγγενείς".

Το 41% των Ελλήνων δηλώνουν πως έχουν κάνει φέτος το εμβόλιο της γρίπης, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από το σύνηθες.

Ταυτότητα

Η έρευνα διενεργήθηκε από τη Metron Analysis, σε πανελλαδικό δείγμα 1.100 ατόμων, το διάστημα 1 έως 10 Δεκεμβρίου 2020.

Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και το υπουργείο Υγείας.

Τους επόμενους, κρίσιμους μήνες, θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε 20 ημέρες), ώστε να καταγράφονται λεπτομερέστερα οι τάσεις σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού και οι απόψεις των πολιτών για την πανδημία γενικότερα.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο