Η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ενός άντρα να γίνει πατέρας, ακόμα και αν κατά τα άλλα είναι υγιής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ 87 υγιών αντρών ηλικίας 19 έως 48 ετών, όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά. Επιπλέον, εμφάνισαν ορμονικές διαφορές που δείχνουν προς μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility’.

Σε σύγκριση με τους πιο αδύνατους, οι παχύσαρκοι άντρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα ορμονών LH και FSH, απαραίτητες για την αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα (LH) και FSH, είναι ενδεικτικά μερικού υπογοναδοτροπικού υπογοναδισμού, κατάσταση στην οποία οι όρχεις δεν λειτουργούν κανονικά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία μόνο, αποτελεί παράγοντα υπογονιμότητας σε κατά τα άλλα υγιείς άντρες, σημειώνει ο Dr. Eric M. Pauli του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Από τους 87 άντρες, ποσοστό 68% είχε παιδί. Κατά μέσον όρο ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν χαμηλότερος σε αυτούς τους άντρες σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν παιδί. Στην πρώτη ομάδα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν 28(υπέρβαροι) και στη δεύτερη σχεδόν 32 (παχύσαρκοι).

Όταν εξέτασαν τους άντρες για διάφορες ορμόνες αναπαραγωγής ανακάλυψαν ότι όσο πιο παχύσαρκος ήταν ένας άντρας, τόσο χαμηλότερα επίπεδα ορμονών LH και FSH είχε. Αντίθετα, η αυξημένη παχυσαρκία συνδεόταν με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων.

Το υπερβάλλον σωματικό λίπος, εξηγεί η ομάδα του Pauli, μπορεί να αυξήσει τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα στο αίμα ενός άντρα. Τέτοιες ορμονικές αλλαγές θα μπορούσαν με τη σειρά τους να δώσουν σήμα στον εγκέφαλο να καταστείλει την παραγωγή των ορμονών FSH και LH.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με προβλήματα στη σεξουαλική επιθυμία και αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αυτές οι επιπτώσεις, μαζί με τις ορμονικές αλλαγές που φάνηκαν σε αυτή την έρευνα, θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν προς την κατεύθυνση της μείωσης της γονιμότητας των παχύσαρκων αντρών.

Πηγές:
‘Fertility and Sterility’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό