Της Σοφίας Νέτα
Τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα προκαλούν και κατακόρυφη μείωση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών! Στη χώρα μας, τα τελευταία δυο χρόνια καταγράφεται κατακόρυφη πτώση της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως έδειξε έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, που αποδίδεται στα οικονομικά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ σε ανάλογη έρευνα του 2006, το 29% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα, το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε σε 18% το 2007 και σε μόλις 11% το 2008.
Δηλαδή, τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφεται μείωση κατά 62% στον αριθμό των Ελλήνων που κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα!
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ε.Μ.Α.Σ. σε συνεργασία με την ALCO με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.800 ενηλίκων (στρωματοποιημένο, αναλογικό του πραγματικού πληθυσμού), είχε διάρκεια ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008.
’Όσο και να θέλουμε να αφήσουμε έξω από το σπίτι ή την κρεβατοκάμαρά μας τα όσα συμβαίνουν στη δουλειά μας και την καθημερινότητά μας, μοιάζει να μην είναι εφικτό. Οι άνθρωποι, ειδικά σήμερα κάτω από την πίεση των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων, της έλλειψης χρόνου, της ανασφάλειας για το μέλλον κυρίως των παιδιών τους, ξεχνούν τη χαρά της ζωής και τις ηδονές του έρωτα’, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Μ.Α.Σ., χειρουργός-ουρολόγος-ανδρολόγος Κώστας Κωνσταντινίδης.
Εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι - όπως προέκυψε από τις απαντήσεις - ελάχιστοι Έλληνες θεωρούν σήμερα το σεξ ως σημαντικό στοιχείο στη σχέση τους. Στην ερώτηση ‘Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στη σχέση σας;’, το 42% απάντησε την οικονομική κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική και μόνο το 16% το σεξ.
’Παλαιότερα νομίζαμε πως τα χαμηλά εισοδήματα ήταν πιο ξέγνοιαστα και είχαν καλύτερη απόδοση στο σεξ. Αυτό το ταξικά σεξουαλικό προνόμιο των φτωχών μοιάζει να έχει χαθεί. Η γνωστή ρήση επίσης ότι το ζευγάρι το ‘δένει’ το καλό κρεβάτι και ότι όλες οι συγκρούσεις των σχέσεων αμβλύνονται από το καλό σεξ, φαίνεται να αλλάζει άρδην.
Οι άνθρωποι πλέον λίγο ενδιαφέρονται για τις σωματικές αυτές ηδονές. Γιατί τη σχέση την ιεραρχούν σαν καλή αν υπάρχει χρήμα, ασφάλεια και συντροφιά και λιγότερο σεξ’, τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Δεν είναι τυχαίο ότι έξι στους δέκα θεωρούν ως κύριους παράγοντες, που επηρεάζουν τη σεξουαλική τους ζωή, τα ‘οικονομικά προβλήματα’ και ‘το εργασιακό άγχος’. Οι ερωτηθέντες αναβιβάζουν ως τον υπ’ αριθμόν 1 παράγοντα ‘τα οικονομικά προβλήματα’ με ποσοστό 41%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το ‘εργασιακό άγχος’ με ποσοστό 21%.
Ποιες ομάδες πλήττονται περισσότερο
Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομική κρίση αγγίζει περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατά τεκμήριο, έχουν μεγαλύτερο άγχος και ανασφάλεια, καθώς δεν έχουν μόνιμα εξασφαλισμένο εισόδημα. Αδυναμία στύσης εμφανίζει συχνά το 41% των ελευθέρων επαγγελματιών, το 38% των επιστημόνων, ελευθέρων επαγγελματιών, το 28% των εργατών και μόνο το 13% των ιδιωτικών υπαλλήλων, το 10% των στελεχών, το 7% των δημοσίων υπαλλήλων και το 5% των τεχνιτών.
Όσον αφορά λοιπόν στο βαθμό ικανοποίησης από τη σεξουαλική τους ζωή, το 49% των ελευθέρων επαγγελματιών απάντησαν λίγο ή καθόλου. Σε αντιδιαστολή, το αντίστοιχο ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων είναι μόλις 9%. Σε δεινή θέση βρίσκονται επίσης ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες (γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες κλπ), αφού το 47% δηλώνουν ότι είναι ‘λίγο ή καθόλου’ ικανοποιημένοι, όπως επίσης και οι εργάτες με το αντίστοιχο ποσοστό να φθάνει το 35%.
Εκείνοι που όπως δείχνει η έρευνα πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι όσοι ανήκουν στα λεγόμενα ‘μεσαία στρώματα’. Έτσι, προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας δηλώνει ότι έχει το 55% των ατόμων, που ανήκουν στα μεσαία στρώματα, έναντι 23% εκείνων, που ανήκουν στα χαμηλά και 22% αυτών, που βρίσκονται στα ανώτερα.
Το γεγονός ότι τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα έχουν επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή πολλών Ελλήνων φαίνεται και από το ότι μεγαλύτερο πλήγμα δείχνουν να έχουν δεχθεί οι παντρεμένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση: ‘είστε ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική σας ζωή’, θετικά απάντησε μόλις το 28% των παντρεμένων έναντι 72% των διαζευγμένων.
Ακόμη, συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας ‘χτυπούν’ πολύ συχνότερα τους παντρεμένους. Μάλιστα, το 77% των παντρεμένων, που πήραν μέρος στην έρευνα, παραδέχθηκαν ότι έχουν τέτοια συμπτώματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους διαζευγμένους ήταν μόλις 8%.
’Η αυξημένη σύγκρουση ανάμεσα στο κέντρο και στην περιφέρεια μοιάζει να συνεχίζεται. Οι Αθηναίοι έχουν περισσότερα προβλήματα και πάνε στους γιατρούς πιο εύκολα, νιώθουν επίσης πιο ενημερωμένοι γύρω από τα ζητήματα του σεξ.
Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια έχουν μεν λιγότερα προβλήματα αλλά τον γιατρό δεν τον θέλουν και δηλώνουν πως δεν έχουν καλή ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα του σεξ’, καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ανοιχτή γραμμή βοήθειας και στήριξης
Στα πλαίσια του κοινωφελούς της έργου η Ε.Μ.Α.Σ δημιούργησε και λειτουργεί από το 1998 την Ανοιχτή Γραμμή Βοήθειας και Στήριξης, στα πρότυπα άλλων ανοιχτών γραμμών βοήθειας της Ελλάδας και του εξωτερικού για προβλήματα της σεξουαλικής ζωής ανδρών και γυναικών.
Η ανοικτή γραμμή βοήθειας λόγω της ανωνυμίας της συνομιλίας διευκολύνει τους καλούντες να μιλήσουν ελεύθερα για τα προβλήματα αυτά, που όπως γνωρίζετε συνοδεύονται από σημαντικά ταμπού.
Την Ανοιχτή Γραμμή βοήθειας της Ε.Μ.Α.Σ την απαντούν εξειδικευμένοι επιστήμονες παρέχοντας πληροφορίες για διαταραχές της σεξουαλικής ζωής αλλά και για ουρολογικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με αυτές.
Μπορείτε να απεθυνθείτε στο τηλ.210 677.70.70
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι