Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε ανησυχητικά επίπεδα βρίσκονται τα νέα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, δείχνουν έξαρση της νόσου στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Ο εφησυχασμός των αρμόδιων αρχών και των ανθρώπων, σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, έχει διαμορφώσει ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό, με εκατοντάδες νέους ανθρώπους να προσβάλλονται κάθε χρόνο από τον HIV.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάγνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, καθώς ο κίνδυνος του AIDS δεν έχει εκλείψει, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος μίλησε για αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι στις αρχές της δεκαετίας η τάση της επιδημίας ήταν πτωτική. Το 2003 και το 2004 – εξηγούν – παρουσιάστηκε μία μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το 2006 ο αριθμός των δηλούμενων περιστατικών ήταν ανεπαίσθητα υψηλότερος του 2005.

Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, φαίνεται ότι το 2008 ο αριθμός των κρουσμάτων θα κυμανθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με την περίοδο 2005 – 2006. Ο λοιμωξιολόγος κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, εξήγησε ότι πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι έχουν μολυνθεί την τελευταία πενταετία και πως αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχίσει να υπάρξει και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2008, δηλώθηκαν 547 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 458 ήταν άνδρες και τα 89 γυναίκες. Από τις περιπτώσεις που δηλώθηκαν φέτος για πρώτη φορά, 55 άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν κλινικά AIDS εντός του 2008.

Το 36% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως ‘ακαθόριστα’ σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 43% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες και το 18,8% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες.

Σε μία περίπτωση, δηλώθηκε η μετάγγιση μολυσμένου αίματος, ως τρόπος μετάδοσης. Πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία μολύνθηκε από μετάγγιση στην οποία υποβλήθηκε στο εξωτερικό.

Η πλειονότητα των νέων περιστατικών AIDS, αφορά άτομα ηλικίας 25 έως 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών είναι ηλικίας 30 έως 34 ετών, ενώ στις γυναίκες η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25 έως 29 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD