Του Δημήτρη Καραγιώργου

Συμπεριφορές υψηλού κινδύνου για AIDS, υιοθετούμε στη σεξουαλική μας ζωή. Μεγάλος αριθμός ενηλίκων έχουν επαφές χωρίς προφύλαξη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φόβος ή αδιαφορία αποτρέπουν τους έχοντες επαφές υψηλού κινδύνου να κάνουν τις ειδικές εξετάσεις.

Το 37% των νέων διαγνώσεων που γίνονται στη χώρα μας αφορούν άτομα με προχωρημένο στάδιο της νόσου, ενώ στο 59% γίνεται άμεση χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σήμερα ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, ο γραμματέας της Εταιρείας κ. Μάριος Λαζανάς και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι κ.κ. Θανάσης Σκουτέλης και Γιώργος Χρύσος, με αφορμή το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το ετήσιο Συνέδριο AIDS που διοργανώνεται από το 1989 από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS,έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός που προάγει την επιστημονική ενημέρωση και την εκπαίδευση των ασχολούμενων με την HIV λοίμωξη αλλά και όλων των ενδιαφερομένων.

Οι επιστήμονες είπαν ότι το AIDS δεν είναι νόσος που αφορά μόνον ορισμένες ομάδες στις παρυφές της κοινωνίας μας. Παραμένει νόσημα πρώτης γραμμής, αφορά όλους μας και ο κίνδυνος μόλυνσης ελλοχεύει στην καθημερινή ζωή μας με τη μη επαγγελματική έκθεση, ιατρικές θεραπευτικές πράξεις και έρωτα χωρίς προφύλαξη.

Η κοινωνική ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο είναι οι νέοι και λόγω της αυξημένης ερωτικής δραστηριότητας αλλά κυρίως λόγω της άγνοιας.

Τα στοιχεία

Από τα στοιχεία που δημοσιεύονται για το 2007 από την UNAIDS, προκύπτει ότι οι οροθετικοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 33 εκατομμύρια. Από αυτούς, το 95% ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα άτομα με νέα HIV λοίμωξη για το 2007 ανέρχονται σε 2,7 εκατομμύρια και από αυτά τα 370.000 είναι παιδιά. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια συνολικά, συμπεριλαμβανομένων 270.000 θανάτων παιδιών. Υπολογίζεται ότι το για 2007 υπήρχαν περισσότερες από7400 νέες λοιμώξεις την ημέρα, με τις 1000 από αυτές να αφορούν σε παιδιά.

Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει διαχρονικά αυξητική τάση, ιδιαίτερα για το 2008 φαίνεται ότι παρουσιάζεται αύξηση σε σχέση με την περυσινή χρονιά κατά 25%.

Φέτος στο συνέδριο παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και συγκεκριμένα σταχυολογώντας μερικές:

  • Παρουσιάζεται εργασία που δείχνει ότι οι νεοδιαγιγνωσκόμενοι ασθενείς προσέρχονται σε μεγάλο ποσοστό σε προχωρημένα στάδια της νόσου γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες αδιαφορούν ή φοβούνται να υποβληθούν σε έλεγχο.
  • Από άλλες εργασίες φαίνεται το υψηλό ποσοστό υπέρτασης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ιδιαίτερα της συφιλίδας στους οροθετικούς.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρωτότυπη πειραματική μελέτη για τη δράση των φαρμάκων στους φλεγμονώδεις μεταβιβαστέςτης λοίμωξης.

Νέα φάρμακα

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι το AIDS είναι πλέον μία χρόνια νόσος. Όσον αφορά νεώτερα φάρμακα, ο αναστολέας ιντεγκράσης ραλτεγκραβίρη σε συνδυαστικό σχήμα με τενοφοβίρη και εμτρισιταμπίνη είχε πολύ καλά ιολογικά αποτελέσματα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με αντίστοιχο συνδυαστικό σχήμα με εφαβιρένζη.

Νεώτερες μεθοδολογίες σε εργαστηριακά τεστ βοηθούν στη χρήση νεωτέρων παραγόντων (όπως τα maraviroc και vicriviroc) σε ασθενείς με αποτυχία στα αντιρετροϊκά.

Παρόλο που η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό φαίνεται να μειώνεται στην τρίτη ηλικία (αλλαγή του κοινωνικού τρόπου ζωής και μικρότερη πιθανότητα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου), ο κίνδυνος να διαλάθει η διάγνωση είναι μεγαλύτερος λόγω συμπτωμάτων που συγχέονται με καταστάσεις της μεγάλης ηλικίας, μικρότερης υποψίας εκ μέρους των γιατρών και σχεδόν απουσία εκστρατείας πρόληψης που να απευθύνεται στις μεγάλες ηλικίες.

Κύηση

Η σκέψη ότι μια οροθετική γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, να κυοφορήσει, να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της χωρίς να του μεταδώσει τον ιό HIV, δίνει ελπίδα για οικογένεια και μητρότητα.

Παρόλα αυτά η εγκυμοσύνη οροθετικής εγκύου συνεχίζει να έχει κινδύνους. Με την σωστή παρακολούθηση, ενημέρωσηκαι συνεργασία της γυναίκας με τον γιατρό της καθώς και το νοσηλευτικό/μαιευτικό προσωπικό, στις μέρες μας η οροθετικότητα δεν θα πρέπει να αποτελεί φραγμό στη μητρότητα.

Η ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και περίθαλψη των ασθενών με HIV/AIDS απαιτεί εμπεριστατωμένες γνώσεις, συνεχή ενημέρωση και ιδιαίτερη ευαισθησία εκ μέρους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου