Ασθενείς με καρκίνο του δέρματος εμφανίζουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ανάπτυξη άλλων μορφών της νόσου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικοί ανακάλυψαν ότι ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή για μελάνωμα είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλες μορφές καρκίνου σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο κίνδυνος ήταν επίσης αυξημένος-αν και όχι τόσο πολύ-σε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος.
Η έρευνα, του Πανεπιστημίου Queen's, στο Μπέλφαστ, δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Cancer.’

Η έρευνα αντικατοπτρίζει αποτελέσματα προηγούμενων περισσότερο γενικών ερευνών που είχαν υποδείξει ότι ένας τύπος καρκίνου αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης και άλλου τύπου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία ασθενών στα οποία περιλαμβάνονταν 1.837 ασθενείς με μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, και 20.823 ασθενείς με λιγότερο επιθετικές μορφές της νόσου.

Ασθενείς με καρκίνο του δέρματος- εκτός μελανώματος- είχαν έως 57% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άλλη μορφή καρκίνου σε σχέση με ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό.

Είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να συνεχίζουν να εμφανίζουν μελάνωμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνων σχετικών με το κάπνισμα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος επόμενων καρκίνων ήταν ακόμα μεγαλύτερος στην ομάδα με τους ασθενείς που είχαν εμφανίσει μελάνωμα-περισσότερο από διπλάσιος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Ο Καθηγητής Liam Murray δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση.

Όπως δήλωσε, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος, έτσι ασθενείς που είχαν έναν τύπο καρκίνου του δέρματος μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν και άλλους τύπους.

Άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι ένας νέος καρκίνος του δέρματος μπορεί να είναι περισσότερο πιθανό να εντοπιστεί σε ασθενείς που παρακολουθούνται μετά την πρώτη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος.

Η αύξηση σε καρκίνους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σημειώνει ο καθηγητής, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το κάπνισμα προδιαθέτει σε καρκίνο του δέρματος, όπως και σε άλλες μορφές καρκίνου, ή διότι οι καπνιστές μπορεί ενδεχομένως να ακολουθούν γενικά μη υγιεινό τρόπο ζωής, στον οποίο περιλαμβάνεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Πηγές:
‘British Journal of Cancer.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περισσότερα φρούτα στη μέση ηλικία απομακρύνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Ενεργειακή αναβάθμιση - ανακαίνιση Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής της Παιδικής Πολυκλινικής Αθηνών