Η συχνή έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης, στα νοσοκομεία, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο άσθματος που αντιμετωπίζουν οι νοσηλεύτριες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε 3.650 επαγγελματίες του κλάδου υγείας στους οποίες περιλαμβάνονταν 941 νοσηλεύτριες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νοσηλεύτριες που εκτίθονταν τακτικά σε προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης είχαν 72% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με άλλους συναδέλφους στον κλάδο υγείας να αναφέρουν ότι έχουν διαγνωστεί με άσθμα, από τότε που άρχισαν να δουλεύουν και 56% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συμπτώματα παρόμοια με το άσθμα.

Νοσηλεύτριες που καθάριζαν τακτικά ιατρικά εργαλεία είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με άσθμα, ενώ όσες δούλευαν με διαλύτες και κόλλες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα παρόμοια με το άσθμα.

Νοσηλεύτριες που χρησιμοποιούσαν γάντια λατέξ πριν από το 2000 είχαν 6% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης άσθματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα προϊόντα που χρησιμοποίησαν οι νοσηλεύτριες στην έρευνα περιελάμβαναν αριθμό προϊόντων που είναι γνωστά για τις δυνητικά δυνατές ιδιότητές τους. Ανάμεσά τους βρίσκονταν καθαριστικά για τοπική χρήση και αντισηπτικά, γλουταραλδεΰδη για αποστείρωση ιατρικών εργαλείων και γενικά προϊόντα καθαρισμού παντός χρήσης.

Ο Ahmed Arif, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στη Charlotte, γράφει πως η αντικατάσταση των προϊόντων καθαρισμού με φιλικά προς το περιβάλλον ‘πράσινα’ χημικά προϊόντα και η χρήση κατάλληλων προστατευτικών μέσων θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει την επαγγελματική έκθεση σε αυτή την ομάδα επαγγελματιών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο διαδικτυακό περιοδικό ‘Occupational and Environmental Medicine.’

Πηγές:
‘Occupational and Environmental Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας