Όσο πιο παχύς είναι ένας άντρας τόσο χειρότερη μπορεί να καταλήξει η σεξουαλική του ζωή λόγω ορμονικών αλλαγών, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Στα θετικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η επέμβαση γαστρικού bypass μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή των νόσων.

Σύμφωνα με τον Dr. Ahmad Hammoud, του Πανεπιστημίου της Utah, προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με χαμηλότερη ποσότητα σπέρματος και ενδεχομένως με υπογονιμότητα αλλά οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν αν η παχυσαρκία σχετίζεται και με μη ικανοποιητική σεξουαλική ζωή λόγω βιολογικών παραγόντων καθώς και αν μπορεί να αναστραφεί αυτό σε περίπτωση που επαληθευόταν από την έρευνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πιθανόν και οι δυο απαντήσεις είναι θετικές. Οι ερευνητές εξέτασαν το βάρος, το Δείκτη Μάζας Σώματος και τα επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών 64 παχύσαρκων αντρών στην έναρξη της έρευνας και δυο χρόνια μετά.

Ορισμένοι από αυτούς υποβλήθηκαν σε επέμβαση γαστρικού bypass. Παράλληλα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την ποιότητα ζωής τους.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και η χαμηλή ποιότητα όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή συνδέονταν με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι συμμετέχοντες που έχασαν βάρος λόγω βαριατρικής επέμβασης εμφάνισαν μείωση στα επίπεδα οιστραδιόλης, αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης και βελτίωση στην ποιότητα σεξουαλικής ζωής, σημειώνουν οι ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τον ερευνητή, υπογραμμίζουν την ύπαρξη σχέσης μεταξύ της ποιότητας σεξουαλικής ζωής και τον επιπέδων των ορμονών ανεξάρτητα από το βάρος. Θεωρεί πως χρειάζονται νέες έρευνες για να καθοριστεί αιτιατή σχέση.

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό