Ενήλικες με οικογενειακό ιστορικό άσθματος αντιμετωπίζουν μέχρι εξαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές του Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Νόσων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.500 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω και τους κατέταξαν ως μέσου όρου, μετρίου ή υψηλού κινδύνου άσθματος με βάση τον αριθμό στενών συγγενών με άσθμα. Ανακάλυψαν ότι ποσοστό 85% είχαν μέσο κίνδυνο, 13% μέτριο και 2% υψηλό.

Η εμφάνιση άσθματος ήταν 9,4% μεταξύ αυτών που βρίσκονταν σε μέσο κίνδυνο, 20,4% αυτών που βρίσκονταν σε μέτριο και 37,6% ισχυρό. Ο κίνδυνος άσθματος ήταν 2,4 φορές υψηλότερος για αυτούς που βρίσκονταν σε μέτριο κίνδυνο και 4,8 φορές υψηλότερος για αυτούς που βρίσκονταν σε υψηλό, σε σχέση με αυτούς που είχαν τον μέσο κίνδυνο.

Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος ήταν 2,4 φορές υψηλότερος στην ομάδα μετρίου κινδύνου και 4,8 φορές υψηλότερος στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για άσθμα περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το χαμηλό εισόδημα, το κάπνισμα, τη συγκατοίκηση με καπνιστή και την καθιστική ζωή.

Η μέση ηλικία εμφάνισης άσθματος ήταν τα 22 χρόνια στην ομάδα μέσου κίνδυνο, τα 19 στην ομάδα μέτριου και τα 17 στην ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Tiebin Liu, τα ευρήματα έδειξαν ότι το οικογενειακό ιστορικό άσθματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άσθμα και ότι η οικογενειακή αξιολόγηση για κίνδυνο άσθματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Genetics in Medicine.’

Πηγές:
‘Genetics in Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας