Οι διαταραχές ύπνου είναι πιο πιθανές σε μωρά των οποίων η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη σε σχέση με τα μωρά γυναικών που δεν εμφανίζουν την πάθηση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν τα νεογνά αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παιδική κατάθλιψη παραμένει ανοικτή ερώτηση προς διερέυνηση. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 18 υγιή νεογνά, που παρακολουθήθηκαν για 7 συνεχόμενες μέρες το μήνα και για διάστημα 24 εβδομάδων.

Παράλληλα, οι μητέρες κρατούσαν ημερολόγιο σχετικά με τις δικές τους καθημερινές συνήθειες ύπνου.

Έντεκα νεογνά είχαν γεννηθεί από μητέρες με κατάθλιψη, ενώ τα υπόλοιπα εφτά δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, σημειώνει η Dr. Roseanne Armitage, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στο περιοδικό ‘Sleep.’

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μωρά γυναικών με κατάθλιψη χρειάζονταν περισσότερο χρόνο μέχρι να αποκοιμηθούν σε σχέση με τα μωρά γυναικών που δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη (80 έναντι 20 λεπτών) και ξυπνούσαν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας (περίπου 4 φορές έναντι 2).

Οι διαφορές διατηρήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της έρευνας, δηλαδή 24 εβδομάδες.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, αν και υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο των νεογνών και τη συμπεριφορά τους, η έρευνα είναι το πρώτο βήμα που ενδεχομένως υπογραμμίζει την επίδραση της κατάθλιψης της μητέρας.

Αν περαιτέρω έρευνα δείξει ότι τα νεογνά με διαταραχές ύπνου έχουν την τάση να εμφανίσουν κατάθλιψη, σημειώνουν οι ερευνητές, θα είναι σημαντικό να διαπιστωθεί αν μπορούν να αλλάξουν τα προβλήματα ύπνου.

Πηγές:
‘Sleep.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό