Υποσχόμενο αποδείχτηκε πειραματικό φάρμακο κατά του προχωρημένου μελανώματος, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα μικρής δοκιμής.

Το φάρμακο, που χορηγείται από το στόμα, είναι γνωστό ως PLX4032. Το PLX4032 ανιχνεύει και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα που φέρουν τη μετάλλαξη BRAF, που εμπλέκεται στο 60% των μελανωμάτων. Αυτό θα μπορούσε όχι μόνο να συρρικνώσει τον καρκίνο του δέρματος αλλά να καθυστερήσει και την εξάπλωσή του.

Οι ασθενείς που ακολούθησαν αγωγή με το PLX4032 έζησαν κατά μέσον όρο 6 μήνες χωρίς επιδείνωση της νόσου και περισσότεροι από τους μισούς εμφάνισαν σημαντική συρρίκνωση των όγκων.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ασθενείς των οποίων ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο συκώτι, τους πνεύμονες και τα οστά.

Στη φάση 1 της δοκιμής, 9 από 16 ασθενείς με μελάνωμα, που είχαν τη μετάλλαξη, αντιμετωπίστηκαν με το πειραματικό φάρμακο και παρουσίασαν συρρίκνωση του όγκου κατά 30% τουλάχιστον, δήλωσε ο Dr. Keith Flaherty, του Κέντρου για τον καρκίνο, Abramson, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Μια από τις δυο εταιρίες που το παρασκεύασαν ανακοίνωσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες δοκιμές, που θα αρχίσουν σε λίγους μήνες.

Ο Dr. Flaherty, που παρουσίασε τα αποτελέσματα σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικής ογκολογίας δήλωσε ότι μελλοντικές έρευνες θα γίνουν μόνο σε ασθενείς που αποδείχτηκαν θετικοί στη μετάλλαξη.

Το πειραματικό φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με ανίατη νόσο να ζήσουν περισσότερο έχοντας υπό έλεγχο τη νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μάστιγα η βία κατά των γυναικών στη Βρετανία
Εντοπισμός 67 νόσων από μια σταγόνα αίμα!
Περισσότερα φρούτα στη μέση ηλικία απομακρύνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης [μελέτη]