H εξέταση περιοχών του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη από πιθανό μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσε ενδεχομένως να προβλέψει την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 679 ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω που εξετάστηκαν για ύπαρξη ελαφράς νοητικής εξασθένησης, το στάδιο μεταξύ της φυσιολογικής γήρανσης του εγκεφάλου και της άνοιας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους του εγκεφάλου για να ελέγξουν βλάβες στη λευκή ουσία από το μίνι εγκεφαλικό και για περιοχές νεκρού εγκεφαλικού ιστού λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.

Άνθρωποι με βλάβη από μίνι εγκεφαλικό είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ελαφρά νοητική εξασθένηση που περιλάμβανε απώλεια μνήμης, ενώ όσοι είχαν υποστεί βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ελαφρά νοητική εξασθένηση που δεν περιλάμβανε απώλεια μνήμης, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Neurology’.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jose Luchsinger, του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι το πιο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας ήταν ότι τα μίνι εγκεφαλικά προβλέπουν προβλήματα μνήμης, σε αντίθεση με τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως δήλωσε, παραδοσιακά, τα μίνι εγκεφαλικά και τα εγκεφαλικά επεισόδια θεωρείται πως έχουν κοινή ρίζα και προβλέπουν νοητικά προβλήματα που δεν σχετίζονται με τη μνήμη. Σύμφωνα με τον Luchsinger, η γνώση γύρω από τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια και η ικανότητα να εντοπιστεί ποιο σχετίζεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο και ποιο με άλλες νόσους όπως το Alzheimer, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακάλυψη οδών που θα εμποδίζουν την απώλεια μνήμης και άλλα είδη νοητικής εξασθένησης.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι