Τα ποσοστά παχυσαρκίας μπορεί να αυξηθούν σε ευθυγράμμιση με τα αυξανόμενα οικονομικά βάρη, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα.

Η ερευνήτρια Eva Munster και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο του Mainz, παρακολούθησαν το σωματικό βάρος 9.000 ανθρώπων. Παρατήρησαν ότι αν και ποσοστό 11% αυτών που δεν είχαν χρέη κατηγοριοποιούνταν ως παχύσαρκοι, το ένα τέταρτο από αυτούς που είχαν χρέη πληρούσαν τα κριτήρια παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη το εισόδημα των συμμετεχόντων και η σχέση μεταξύ χρέους και παχυσαρκίας δεν εξηγείτο με τους παραδοσιακούς ορισμούς κοινωνικοοικονομικής θέσης, όπως εκπαίδευση και εισόδημα.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η παρούσα οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Ενώ το εισόδημα, η εκπαίδευση και το επάγγελμα χρησιμοποιούνται συχνά στον ορισμό της κοινωνικοοικονομικής θέσης, συνήθως δεν λαμβάνονται υπόψη τα επίπεδα χρέους.

Η έρευνα έδειξε ότι το χρέος μπορεί να συνδέεται με την πιθανότητα να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ανεξάρτητα από τους παραπάνω παράγοντες.

Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με τα χρέη, όπως ο περιορισμός των καθημερινών δραστηριοτήτων, το φαγητό ως μέσο ανακούφισης και οι φτωχότερες διαθέσιμες επιλογές μπορεί ενδεχομένως να συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους σε καιρό οικονομικών προβλημάτων.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ερευνήτρια, η ικανότητα ενός ανθρώπου να επιλέγει την τροφή που τρωει, συχνά εξαρτάται από τα διαθέσιμα οικονομικά του μέσα. Τροφές πυκνές σε ενέργεια, όπως λιπαρά σνακς και γλυκά, συχνά είναι λιγότερο ακριβές από τροφές με χαμηλής πυκνότητας ενέργεια, όπως τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMC Public Health.’

Πηγές:
‘BMC Public Health.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία