Έρευνα αποκαλύπτει ότι το κολύμπι βοηθά τα συμπτώματα άσθματος στα παιδιά. Η δραστηριότητα αυτή αποδείχτηκε αποτελεσματική μη-φαρμακευτική παρέμβαση για παιδιά και εφήβους, αναφέρει η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Respirology’.



Ερευνητές χώρισαν παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών σε δυο ομάδες. Μια ομάδα ανέλαβε πρόγραμμα κολύμβησης 6 εβδομάδων σε συνδυασμό με την κανονική αγωγή κατά του άσθματος.

Όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα έδειξαν σημαντική βελτίωση σε όλες τις κλινικές παραμέτρους, στις οποίες περιλαμβάνονταν συμπτώματα, νοσηλεία, επισκέψεις στα επείγοντα και απουσία από το σχολείο.

Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν τη βαρύτητα του άσθματος, την αναπνοή από το στόμα, το ροχαλητό, την παραμόρφωση στήθους, την αυτοπεποίθηση και γενικά αισθήματα μειονεξίας.

Σε αντίθεση με άλλα αθλήματα, το κολύμπι δεν είναι πιθανό να προκαλέσει κρίση άσθματος.

Εκτός του ότι βελτιώνει το άσθμα, το κολύμπι προάγει τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη, όπως το να αυξάνει τον όγκο των πνευμόνων, να αναπτύσσει καλές τεχνικές αναπνοής και να βελτιώνει τη γενική καλή κατάσταση, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Wang Jeng-Shing, από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ταϊπέι.



Όπως πρόσθεσε, το κολύμπι δεν αποτελεί μόνο εξαιρετική μορφή άσκησης για παιδιά με άσθμα, αλλά και τα οφέλη εξακολουθούσαν να υπάρχουν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη συμπλήρωση του προγράμματος κολύμβησης.

Πηγές:
‘Respirology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας