Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι γυναίκες με σχήμα σώματος ‘μήλου’ και μέση μεγαλύτερη από 88 εκατοστά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα-ακόμα και αν το σωματικό τους βάρος είναι φυσιολογικό. Το να είναι κάποιος υπέρβαρος είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος.

Ωστόσο η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ποσότητα του λίπους γύρω από την κοιλιά είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα σημαντική. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Northern California Cancer Center στο Berkeley και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Thorax’.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 88.304 γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι υπέρβαρες γυναίκες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν άσθμα σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Το άσθμα ήταν δυο φορές πιθανότερο να εμφανίζεται στις παχύσαρκες και περισσότερο από τρεις φορές πιθανότερο να εμφανίζεται σε εξαιρετικά παχύσαρκες σε σχέση με γυναίκες φυσιολογικού βάρους.

Επιπλέον, οι γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους αλλά με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη των 88 εκατοστών βρίσκονταν επίσης σε αυξημένο κίνδυνο-περίπου ένα τρίτο υψηλότερο σε σχέση με γυναίκες που είχαν μικρότερη μέση.

Ο δείκτης μάζας σώματος χρησιμοποιείται ευρέως σαν τρόπος υπολογισμού της παχυσαρκίας. Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν ότι η περίμετρος μέσης μπορεί να αποτελεί περισσότερο χρήσιμο τρόπο επειδή αντικατοπτρίζει με περισσότερη ακρίβεια τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους που βρίσκονται γύρω από τα όργανα του σώματος.

Η ερευνήτρια Julie Von Behren, δήλωσε ότι το σπλαχνικό λίπος είναι μεταβολικά πιο ενεργό, μπορεί δηλαδή να παράγει ουσίες που ενδεχομένως μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί στη συνέχεια να συνδεθεί με άσθμα.

Η Leanne Metcalf, του Οργανισμού για το άσθμα, στη Βρετανία, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα να ακολουθούν υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, χαμηλή σε σάκχαρα και λίπη και να ασκούνται τακτικά.

Η υιοθέτηση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων άσθματος, δεδομένων των σχέσεων μεταξύ των υψηλών επιπέδων κοιλιακού λίπους και άλλων μακροχρόνιων παθήσεων.

Πηγές:
‘Thorax’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας