Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης αναπαρήγαγαν γονίδιο που υπάρχει σε πίθηκο της Νότιας Αμερικής, το οποίο πιθανόν μπορεί να δράσει ενάντια στον ιό του AIDS, αναφέρει νέα έρευνα.

Η ανακάλυψη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες ενάντια στη νόσο. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Clinical Investigation’.

Το γονίδιο, που ανακαλύφτηκε το 2004 σε πιθήκους από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Columbia, οδηγεί στην παραγωγή πρωτεΐνης που έχει δείξει αντίσταση έναντι του ιού HIV.

Η ερευνητική ομάδα πέτυχε την αναπαραγωγή του γονιδίου τεχνητά, έχοντας ανακαλύψει ότι αντιστοιχούσε στη σύντηξη δυο ανθρώπινων γονιδίων. Η ομάδα διατήρησε ζωντανή το παραχθέν γονίδιο σε ανθρώπινα κύτταρα αίματος και το μεταμόσχευσε με επιτυχία σε ποντίκι που εμφάνιζε τα ίδια χαρακτηριστικά ανοσοποιητικού με τον άνθρωπο.

Το γονίδιο είχε την ίδια επίδραση έναντι του ιού με το αυθεντικό γονίδιο που βρίσκεται στον πίθηκο.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν εναλλακτική λύση σε φάρμακα που ορισμένοι δεν ανέχονται, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Jeremy Luban. Όπως δήλωσε, το γονίδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική αγωγή έναντι του HIV και θα μπορούσε να μεταμοσχευτεί σε άνθρωπο με HIV.

Ο Καθηγητής Luban, που ήταν επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Columbia που πρώτη ανακάλυψε το γονίδιο το 2004, δήλωσε ότι τώρα διερευνά πώς το γονίδιο μπλοκάρει τον ιό του Aids.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Investigation’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού