Παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαμηλής αυτοεκτίμησης έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι ως ενήλικες, ανακάλυψε ερευνητική ομάδα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 6.5000 συμμετέχοντες ανακάλυψε ότι παιδιά 10 ετών με χαμηλή αυτοεκτίμηση είχαν την τάση να είναι παχύτεροι ενήλικες. Το αποτέλεσμα αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τις γυναίκες, αναφέρουν ερευνητές του King's College, του Λονδίνου.

Ειδικός στην παχυσαρκία, δήλωσε, ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση είναι κύριας σημασίας για την καταπολέμηση των περιστατικών παχυσαρκίας.

Μια νοσοκόμα μέτρησε το ύψος και το βάρος των παιδιών στην ηλικία των 10 ετών, ενώ οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα ίδια στοιχεία στην ηλικία των 30.

Καταγράφηκε επίσης η συναισθηματική τους κατάσταση, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘BMC Medicine.’

Παιδιά με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, αυτά που ένιωθαν να έχουν μικρότερο έλεγχο της ζωής τους και όσα ανησυχούσαν συχνά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους τα επόμενα 20 χρόνια, έδειξε η έρευνα.

Ο Καθηγητής David Collier, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι το καινοτόμο στην έρευνα είναι ότι η παχυσαρκία θεωρείται μεταβολική διαταραχή-αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές είναι ότι τα συναισθηματικά προβλήματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία.

Όπως δήλωσε, δεν πρόκειται για ανθρώπους με έντονα ψυχολογικά προβλήματα αλλά όλα τα προβλήματα άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης βρίσκονταν στα φυσιολογικά πλαίσια.

Ο ερευνητής Andrew Ternouth, δήλωσε, ότι ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι τα συναισθηματικά προβλήματα της παιδικής ηλικίας προκαλούν παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι παίζουν ρόλο, όπως και παράγοντες σαν το βάρος των γονέων, η διατροφή και η άσκηση.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι στρατηγικές προώθησης αυτοεκτίμησης είναι σημαντικές και ότι μπορεί να οδηγούν σε οφέλη για τη σωματική υγεία και άλλες πτυχές της ανάπτυξης ενός παιδιού.

Πηγές:
‘BMC Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία