Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV κατάφερε να περιορίσει τον κίνδυνο λοίμωξης, για πρώτη φορά, ανακοίνωσαν ερευνητές. Το εμβόλιο-συνδυασμός δυο προηγούμενων πειραματικών εμβολίων-χορηγήθηκε σε 16.000 ανθρώπους στην Ταϊλάνδη, στη μεγαλύτερη δοκιμή εμβολίου που έγινε ποτέ.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS. Θεωρείται σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, αν και το παγκόσμιο εμβόλιο εκτιμάται ότι βρίσκεται μακριά ακόμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό και την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης σε διάστημα 7 ετών, σε εθελοντές άντρες και γυναίκες, 18 έως 30 ετών που δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό, στην Ταϊλάνδη. Το εμβόλιο αποτελεί συνδυασμό δυο παλαιότερων εμβολίων τα οποία όταν χορηγήθηκαν χωριστά δεν μείωσαν τα ποσοστά λοίμωξης.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε στους μισούς εθελοντές, ενώ στους άλλους δόθηκε εικονικό. Όλοι ενημερώθηκαν για την πρόληψη του AIDS.Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν για πιθανή μόλυνση με τον ιό HIV κάθε 6 μήνες, για 3 χρόνια. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος ήταν κατά 31,2% μικρότερες σε όσους είχαν εμβολιαστεί-με 74 ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν να μολύνονται και 51 από όσους εμβολιάστηκαν να έχουν μολυνθεί.

Το εμβόλιο βασίζεται στα στελέχη B και E του HIV που κυκλοφορούν πιο συχνά στην Ταϊλάνδη και όχι στο στέλεχος C που δεσπόζει στην Αφρική.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet.’

Πηγές:
‘Lancet.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD