Ατονεί ο τομέας της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, σε μία εποχή που σημειώνεται τεράστια αύξηση στα κρούσματα κατάθλιψης και κρίσεων πανικού.

Στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική μονάδα του Βύρωνα ο χρόνος αναμονής για τους ενηλίκους ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες και για τα παιδιά τους δύο έως τρεις μήνες.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής υποχρεώθηκε να συγχωνεύσει τους δύο ξενώνες του, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, ενώ στις εξωτερικές δομές οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάιο.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν τη Δευτέρα οι επίτιμοι πρόεδροι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθηγητές Γ. Χριστοδούλου και Ν. Τζαβάρας, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Πλουμπίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου).

Οι επιστήμονες απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τις ψυχιατρικές δομές, καλώντας την να καθορίσει τις προτεραιότητες των παρεμβάσεών της.

Θλίψη

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην επίπτωση της κρίσης στην ψυχική μας υγεία, τονίζοντας ότι άλλο είναι θλίψη και άλλο κατάθλιψη.

Θλίψη - είπε - είναι μια φυσιολογική και αναμενόμενη απάντηση σε ένα ψυχοτραυματικό γεγονός. Θα ήταν δηλαδή περίεργο να μην στενοχωρηθεί κανείς με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μιας στενής φιλίας η ακόμη και υλικών αγαθών.

Παθολογική θα ήταν η έλλειψη συναισθηματικής ανταπόκρισης και όχι η αναμενόμενη συναισθηματική απάντηση της θλίψης. Αυτό έχει σημασία στην παρούσα εθνική συγκυρία.

Μιλάμε συχνά ότι έχουμε όλοι κατάθλιψη. Μπορεί να συμβαίνει αυτό σε αρκετούς από εμάς όχι όμως σε όλους τους Έλληνες στο σύνολό τους.

Αυτό που μας συμβαίνει είναι θλίψη. Ανησυχούμε για το μέλλον μας, το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών μας, απογοητευόμαστε από ορισμένες συμπεριφορές των προσώπων που εμπιστευτήκαμε την τύχη της πατρίδας μας, θλιβόμαστε για την απαξίωση της χώρας μας διεθνώς.

Σκοπούλη

Η αρμόδια υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη παραδέχτηκε ότι - παρά την εργώδη προσπάθεια που έχει καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια - εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές στην χώρα μας χωρίς καμία ψυχιατρική υπηρεσία, ενώ οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους υπολείπονται μακράν των αποδεκτών ορίων.

Η κ. Σκοπούλη σημείωσε ότι οι 64 μη κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν ψυχιατρικές δομές δεν προσάρμοσαν τα οικονομικά τους δεδομένα στην νέα πραγματικότητα.

Το 2011, η συνολική χρηματοδότησή τους ήταν 88 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη χρονιά, όμως, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης υπήρξε περικοπή κατά σχεδόν 50% με τη συνολική χρηματοδότηση να φθάνει τα 40 εκατομμύρια.

Οι μονάδες, ωστόσο, δεν προχώρησαν σε περιστολή λειτουργικών δαπανών, αλλά και σε μισθολογικές μειώσεις, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών.

Έχει καθυστερήσει η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την υπαγωγή τους στο νέο Ταμείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που για το 2012 υπολογίζονται σε περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να αντιμετωπίζονται σημαντικά οικονομικά προβλήματα με απλήρωτους εργαζόμενους και προμηθευτές.

Αδιαφάνεια

Η κ. Σκοπούλη άφησε αιχμές για αδιαφανή λειτουργία των δομών αυτών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

Μονάδα με περίπου παρόμοιο προϋπολογισμό, 6,3 εκατ. ευρώ η μία και 6,7 εκατ. ευρώ η άλλη, φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και 5 λογιστές.

Ξενώνας διαθέτει έξι ψυχολόγους ενώ άλλη δομή έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Εντοπίζονται αποκλίσεις τόσο στον αριθμό των εργαζομένων (π.χ. Οικοτροφεία Βαριάς Νοητικής Υστέρησης απασχολούν από 16 έως και 26 εργαζόμενους) αλλά και σε αμοιβές εργαζομένων (από 303.000 ευρώ έως και 615.000 ευρώ συνολικά).

Για παράδειγμα διοικητικός υπάλληλος αμείβεται με 63.000 ευρώ το χρόνο (4.500 ευρώ μηνιαίως), Επιστημονικά Υπεύθυνος ΠΕ Ιατρός με 70.000 ευρώ (5.000 ευρώ/μήνα), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοηθός Νοσηλεύτρια με 40.000 ευρώ (2.850 ευρώ/μήνα).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος