Την έντονη διαμαρτυρία και αγωνία εκφράζει το Κέντρο Ζωής (Κ.Ζ.), η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS, με αφορμή τη νέα έκθεση - πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση και ενοποίηση των προνοιακών -μ εταξύ άλλων - επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ενιαίο επίδομα στο οποίο δεν γίνεται ξεκάθαρο ποιοι θα έχουν πρόσβαση με βάση τα προτεινόμενα κριτήρια.
'Είναι πέραν κάθε λογικής και δικαίου να κατατίθενται προτάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, απαξιώνοντας έτσι τα άτομα με αναπηρία και σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις, όπως η νόσος HIV/AIDS', υπογραμμίζει η Άννα Καβούρη, Επικεφαλής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κ.Ζ. 'Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που πλήττεται τόσο από τη νόσο όσο και από το κοινωνικό στίγμα που επιφέρει', προσθέτει.
Όπως αναφέρει η έκθεση ΟΟΣΑ, το επίδομα '..θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια σύμφωνα με τους ισχύοντες νομικούς και πρακτικούς περιορισμούς και εξάρτηση των επιδομάτων αναπηρίας και των επιπέδων των συντάξεων κατά το δυνατόν από την ικανότητα προς εργασία προκειμένου να ενθαρρυνθεί η δραστηριότητα'.
'Το Κ.Ζ. υπογραμμίζει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα από το κόστος των επιπρόσθετων αναγκών που συνεπάγεται η συγκεκριμένη ασθένεια, όπως κάλυψη συνοδευτικών ιατρικών πράξεων και παράλληλων θεραπειών. Ως εκ τούτου, η θέσπιση του προτεινόμενου ενιαίου επιδόματος που θα χορηγείται χωρίς πιθανώς να λαμβάνονται υπόψη τα επιμέρους παραπάνω κριτήρια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη διασφαλίζεται στο μέλλον η κάλυψη των αναγκών μιας από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Παράλληλα, η οργάνωση εκφράζει έντονο προβληματισμό για τον τρόπο αξιολόγησης της ικανότητας προς εργασία και την ενθάρρυνση δραστηριότητας των οροθετικών όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ατόμων που πάσχουν από HIV/AIDS.
Το Κ.Ζ. αντιτίθεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο ενδεχόμενο κατάργησης του προνοιακού επιδόματος για άτομα που ζουν με HIV/AIDS, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό τους στήριγμα ενάντια στην οικονομική, υγειονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους. Προτείνεται η θέσπιση ξεκάθαρων κριτηρίων τα οποία θα είναι προϊόν επιστημονικής μελέτης και θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες της συγκεκριμένης πάθησης.'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV