Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην αντιμετώπιση της γρίπης.
Ο ιός Α (Η1Ν1)09 βρίσκεται σε έξαρση, με τους δείκτες θανάτων και εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το υπουργείο Υγείας αποστέλλει στα δημόσια νοσοκομεία μεγάλες ποσότητες αντιικών φαρμάκων tamiflu και relenza, τα οποία χορηγούνται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προσβληθεί ή εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από γρίπη και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ενδεικτικό είναι ότι στο νοσοκομείο “Σωτηρία” αποστέλλονται 1.200 κουτιά tamiflu και 300 relenza, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” 1.000 και 200 αντίστοιχα, στο “Ερυθρός Σταυρός” και στο “Λαϊκό” από 800 και 100, στο “Αττικόν” 800 και 100, ενώ στα Παιδιατρικά νοσοκομεία αποστέλλονται τα εν λόγω σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή.
Τα νοσοκομειακά φαρμακεία θα μπορούν να διαθέτουν ποσότητες των εν λόγω σκευασμάτων και στα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.
Φαρμακοποιοί δημόσιων νοσοκομείων, ωστόσο, εκφράζουν στο Iatronet επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσον θα διατεθούν τα αντιικά, δεδομένου ότι έχουν μείνει στα ράφια τους ποσότητες από πέρυσι και υπάρχει κίνδυνος να λήξουν.
Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία.
Οδηγία
Η οδηγία αφορά κυρίως άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περισσότερα από τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09.
Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί.
Εγκύκλιος
Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, επισημαίνεται ότι αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.
Για τον σκοπό αυτό τονίζονται εκ νέου τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης, ως ακολούθως:
Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Εμβόλιο
Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε δύο μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές.
Δ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από την αρχή του έτους οι προϋπολογισμοί νοσοκομείων, ΥΠΕ - Θεμιστοκλέους: Τι αλλάζει το 2025
Η σύντομη εκπαίδευση πριν το χειρουργείο αυξάνει την ασφάλεια των ασθενών
Νέα θεραπεία για τους όγκους των ματιών - Τι αναφέρουν Αυστριακοί επιστήμονες