Η ελονοσία είναι ελεγχόμενη, αν και αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, που κινητοποιεί τις υγειονομικές υπηρεσίες στον πληθυσμό των μεταναστών είναι η γρίπη, η οποία αναμένεται να σημειώσει έξαρση από τον Οκτώβριο.

Οι μετανάστες δεν θεωρούνται πληθυσμός “υψηλού κινδύνου” για τη γρίπη, αλλά πρέπει να θωρακιστούν επαρκώς, όπως και ο γενικός πληθυσμός.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος (φωτό μέσο), ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ (φωτό αριστερά) και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης (φωτό δεξιά).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε πως η ελονοσία είναι ελεγχόμενη υγειονομικά, καθώς από τα 65 συνολικά κρούσματα, μόλις τα τέσσερα αφορούν τον ελληνικό πληθυσμό.

Αναμένεται, ωστόσο, κάποια έξαρση μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς ο μικροοργανισμός που την προκαλεί έχει χρόνο επώασης από δέκα μέρες έως και τέσσερις εβδομάδες.

Οι ειδικοί συμφώνησαν πως η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία και πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Συνάντηση

Θα συναντηθούν, ωστόσο, εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό θέμα την επικείμενη επιδημία της εποχικής γρίπης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρθηκε και στα κρούσματα ηπατίτιδας Α, τα οποία αποδίδονται στις κακές συνθήκες υγιεινής.

Επεσήμανε πως – εκτός από τους νοσούντες – υποβάλλονται σε εμβολιασμό και όσοι αποτελούν το κοντινό τους περιβάλλον, προκειμένου να περιορίζεται η μετάδοση της νόσου.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος παγκρέατος: Η καθοριστική σημασία του ενδοσκοπικού υπέρηχου στη διάγνωση
Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ και UBITECH ανοίγουν το δρόμο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της φαρμακοβιομηχανίας
Ιος γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές