Οι νοσoκομειακές λοιμώξεις και η μικροβιακή αντοχή αποτελούν πλέον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αναγράφεται μόνιμα στην ατζέντα των συσκέψεων των ισχυρών του κόσμου (G20 G7), την τελευταία πενταετία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα η έκθεση για την εκτίμηση του κινδύνου από ειδικό συμβούλιο της Βρετανικής Κυβέρνησης, που προειδοποιεί ότι οι θάνατοι από νοσοκομειακές λοιμώξεις με πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά παθογόνα, από 700.000 παγκοσμίως σήμερα θα υπερβούν τα 10.000.000 το 2050 (Jim O Neil: Tackling Drug- Resistant Infections Globally: Final report and recommendations UK government and Wellcome Trust 2016). Προειδοποιήσεις και προτάσεις για δράση ανακοινώνονται συνεχώς από το ECDC και από το CDC και αναρτώνται στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των ιδρυμάτων. Όλοι οι φορείς συμφωνούν ότι οι θεμελιώδεις παράγοντες για ανατροπή των δυσμενών προβλέψεων είναι η εφαρμογή των κανόνων και των αρχών του ελέγχου λοιμώξεων (IC). Το Infection Control (ο έλεγχος των λοιμώξεων) δεν είναι μόνο δυνατή λύση αλλά και πρακτικά η μόνη λύση.

Παράγοντες από τον χώρο της υγείας συμφωνούν ότι η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που διανύουμε αποτελεί ένα πραγματικά κομβικό σημείο για την εξέλιξη των νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς αυτές εξακολουθούν να αποτελούν διαχρονική «απειλή» για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής, συνεχίζει να είναι αρκετά οξυμένο και στην Ελλάδα, αποτελώντας μια σημαντική «παθογένεια» που επιβαρύνει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.), ο μόνος επιστημονικός φορέας που δραστηριοποιείται στοχευμένα στο πεδίο της πρόληψης και του ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας και ο οποίος φιλοξενεί Ιατρούς, Νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας, διοργανώνει φέτος το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριό της με θέμα «Ο έλεγχος των λοιμώξεων είναι η μόνη δυνατή λύση», στις 2 - 4 Νοεμβρίου 2016 στην Αθήνα. Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δείξει ότι ο έλεγχος των λοιμώξεων πρέπει να εδραιωθεί στα ελληνικά νοσοκομεία και να αποτελέσει εφικτή και αποτελεσματική απάντηση στις άπειρες δυσκολίες που συναντούν καθημερινά οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, το Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας στους χώρους παροχής υγείας στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτόν, η θεματολογία του στηρίζεται πρωτίστως στην εκπαίδευση και στην επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας, στη συνεχή ενημέρωσή τους για τα σύγχρονα τρέχοντα θέματα δημόσιας υγείας, στη διαδραστική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, στην παροχή εργαλείων για την ενσωμάτωση των μέτρων και εφαρμογών της πρόληψης και φυσικά τον έλεγχο, στην καθημερινή κλινική τους πρακτική.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kαρκίνος από αμίαντο - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η ελονοσία αναπτύσσει αντίσταση σε φάρμακο που σώζει τις ζωές παιδιών [μελέτη]
1 στους 3 χειρουργημένους ασθενείς εμφανίζει επιπλοκές [μελέτη]