Εννέα στα δέκα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στο σπίτι και δεν χρειάζεται οι ασθενείς να μετακινηθούν άσκοπα και να ταλαιπωρηθούν αναζητώντας ιατρική βοήθεια σε νοσοκομεία.

Αυτό προκύπτει από μελέτη των SOS Γιατρών, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της Οργάνωσης, παθολόγο Γιώργο Θεοχάρη, σε εκδήλωση με θέμα “25 Χρόνια SOS ΙΑΤΡΟΙ, ένα εξελισσόμενο μοντέλο της Ιατρικής κατ’ οίκον, με διεθνή απήχηση”.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, 25 χρόνια μετά την ίδρυση των SOS Γιατρών, οι επισκέψεις στο σπίτι είναι πλέον μία απλή διαδικασία. Γίνονται από ειδικούς καρδιολόγους, πνευμονολόγους, παιδιάτρους και δερματολόγους, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τις επισκέψεις στο σπίτι πραγματοποιούν μόνο οι γενικοί ιατροί.

Στα 25 χρόνια λειτουργίας τους, οι SOS Γιατροί έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 700.000 επισκέψεις σε σπίτια ασθενών και, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής SOS 1016, έχουν προσφέρει δωρεάν ιατρικές συμβουλές σε τρία εκατομμύρια πολίτες.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι γυναίκες χρειάστηκαν συχνότερα ιατρικές επισκέψεις στο σπίτι (σε ποσοστό 60%) σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ το 56,6% των κλήσεων έγινε από ασθενείς άνω των 75 ετών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ιατρικών επισκέψεων εντός της ημέρας πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί, ενώ οι επισκέψεις κατ’ οίκον κορυφώθηκαν τους χειμερινούς μήνες - κυρίως λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού - και μειώθηκαν κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μόλις το 6,3% όλων των κλήσεων στη γραμμή 1016 έγινε κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αγγίζοντας το 10,4%.

Έκτακτα

Η πλειοψηφία των κλήσεων έγινε για έκτακτα περιστατικά (80,7%), ενώ το 11,7% των κλήσεων αναφέρονταν σε χρόνιες παθήσεις.

Ο κύριος λόγος των επισκέψεων κατ΄ οίκον ήταν οι μολύνσεις (29%), με τις λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού να καταγράφονται στο 19,4% των κλήσεων.

Ένα άλλο σημαντικό ποσοστό των κλήσεων αφορούσε σε περιστατικά καρδιαγγειακών ασθενειών (10,3%), ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις σε σπίτια ασθενών για μυοσκελετικά προβλήματα (9,1%), για γαστρεντερικά προβλήματα (6,3%) και για νευρολογικές διαταραχές (3,7%).

Τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν στο σπίτι από τους SOS Γιατρούς και μόλις το 9,2% των ασθενών προσκομίστηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Οικονόμου, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εξωνοσοκομειακής Επείγουσας Ιατρικής, οι SOS Ιατροί αποτελούν έναν αξιόπιστο παρατηρητή του σφυγμού της πόλης.

Γρίπη

Για την έλευση της εποχικής γρίπης, έχουν αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης και μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα αν κάποιο κύμα γρίπης φτάσει στη χώρα μας.

Παρατηρούν, επίσης, την έξαρση της γαστρεντερίτιδας, την εξέλιξη των χρονίων ασθενών, την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων, καθώς και της ανάδειξης σύγχρονων φαινομένων, όπως η “Αυγουστίτιδα”και το φαινόμενο του Σεπτεμβρίου.

Η “Αυγουστίτιδα” θεωρείται ένα κλινικό σύνδρομο, που προσβάλλει τους ηλικιωμένους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, τη βαρύτητα των παθήσεων των ηλικιωμένων που μένουν στην Αθήνα και την πλημμελή τους παρακολούθηση από τους οικείους τους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Στον αντίποδα είναι το φαινόμενο του Σεπτεμβρίου, καθώς τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφονται, λόγω κλιματολογικών και κοινωνικών συνθηκών, τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Αυξανόμενη

Ο Αθανάσιος Δρίτσας, καρδιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής στο Ωνάσειο, συνθέτης και συγγραφέας, παρουσίασε τους λόγους που η αντιμετώπιση - νοσηλεία των ασθενών στο σπίτι θα βαίνει αυξανόμενη στο μέλλον.

Όπως υπογράμμισε, παραδοσιακά ο γιατρός έκανε τις επισκέψεις του στο σπίτι και εξέταζε τον πάσχοντα στην κλίνη του. Όταν άρχισε να αναπτύσσεται το νοσοκομείο, ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας μετακινήθηκε από το σπίτι στο νοσοκομείο.

Σήμερα, η ταχεία πρόοδος της ιατρικής επιστήμης σε συνδυασμό με την προσφερόμενη σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα επιστροφής της νοσηλείας των ασθενών στο σπίτι τους και αυτό συνδέεται με μεγάλη ικανοποίηση των ασθενών σε συνδυασμό με αποτελεσματική θεραπεία.

Ο Μάρκος Ολλανδέζος, ως οικονομολόγος Υγείας, επισήμανε ότι πέρα από τη συστηματική δουλειά που ήδη δημοσιεύεται σε συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, από την τεράστια βάση δεδομένων των SOS Ιατρών μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη νοσηρότητα στην πόλη τα οποία και θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Πολιτεία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πορτογαλία: Μια εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο
Το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ [μελέτη]
Χυμός δαμάσκηνου: Ποια είναι τα οφέλη του