Αυξημένες επισκέψεις στον γιατρό με συμπτώματα γρίπης, καταγράφονται τις πρώτες εβδομάδες του 2019.
Μία στις 20 επισκέψεις, αφορούν παρόμοια περιστατικά, όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, έως τα μέσα Ιανουαρίου, το 5% των επισκέψεων σε γιατρούς αφορούσε “γριπώδη συνδρομή”, έναντι 3% το αντίστοιχο διάστημα του 2018.
Από το επιδημιολογικό γράφημα, που παρατίθεται πιο κάτω, προκύπτει πως η κορύφωση της επιδημίας έχει ξεκινήσει φέτος πιο νωρίς σε σχέση με πέρυσι, όταν οι επισκέψεις είχαν κορυφωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Ανάλυση
Από την αρχή της περιόδου, έχουν σταλεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης για ανάλυση 688 “ύποπτα” δείγματα, τα οποία προέρχονται από νοσοκομεία.
Από αυτά, τα 66 βρέθηκαν θετικά στον ιό, ενώ στα 39 απομονώθηκε ο ιός A (H1N1)pdm09, ο οποίος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009.
Το συγκεκριμένο στέλεχος θεωρείται πλέον εποχικό στέλεχος και περιλαμβάνεται στο αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου.
Το δυσάρεστο είναι πως μεγάλο ποσοστό παραμένει ανεμβολίαστο. Από τους 36 πάσχοντες με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης που έχουν καταγραφεί, μόλις οι τρεις ήταν εμβολιασμένοι.
Επιπλοκές
Ο ιός γρίπης τύπου Α θεωρείται πιο επικίνδυνος από τον τύπου Β, ο οποίος προκαλεί ήπια συμπτώματα, κυρίως στα παιδιά.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ο ιός της γρίπης προσβάλλει τους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό.
Προκαλεί πονοκέφαλο, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, πόνους στους μύες και στις αρθρώσεις.
Μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως πνευμονία. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη, χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, αλλά ο ιός μπορεί να γίνει επικίνδυνος ακόμη και για τη ζωή ασθενών, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα.
Προστασία
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.
Συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.
Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο. Μπορεί, όμως, να συνεχίζεται σε ολόκληρη την περίοδο δραστηριότητας του ιού.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πορτογαλία: Μια εστία της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο
Το κάπνισμα πριν την ηλικία των 15 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ [μελέτη]
Χυμός δαμάσκηνου: Ποια είναι τα οφέλη του