Απογειώνεται η δραστηριότητα των ιών της γρίπης και θα παραμείνει υψηλή έως και τον Μάρτιο.

Με βάση τη σημερινή εικόνα, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν πως οι νεκροί της περιόδου από επιπλοκές της γρίπης θα φτάσουν τελικά τους 100.

Ο πραγματικός αριθμός θα είναι – όπως κάθε χρόνο – πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν υπολογίζονται θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίοι δεν έχουν συσχετιστεί με τη γρίπη και δεν έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες αναμένεται να προσβληθούν στην τρέχουσα περίοδο από τους κυκλοφορούντες ιούς της γρίπης.

Με απλά λόγια, σε κάθε νοσηλευόμενο σήμερα σε μονάδα εντατικής θεραπείας (165 άτομα) αντιστοιχούν περίπου 10.000 άνθρωποι που θα προσβληθούν από γρίπη!

Ακόμη και στην παρούσα φάση, ο εμβολιασμός συνιστάται στα άτομα υψηλού κινδύνου και στους επαγγελματίες Υγείας, ανέφεραν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος.

Ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως διανύουμε μία περίοδο σταθερά αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Τάκης Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως ένας στους δύο που εκδηλώνουν συμπτώματα γρίπης δεν έχουν τελικά γρίπη, αλλά άλλη ίωση.

Εμβόλιο

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου (φωτογραφία) ανέδειξε την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Τα στοιχεία δείχνουν πως όλο και περισσότεροι Έλληνες συμμερίζονται την άποψη αυτή, αλλά τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά, ιδίως μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας.

Ακόμη και έτσι, περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί φέτος, αριθμός που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων ετών.

Υψηλότερα είναι τα ποσοστά και μεταξύ των επαγγελματιών, τα οποία έκλεισαν τον Δεκέμβριο σε επίπεδα που βρίσκονταν στο τέλος της περυσινής περιόδου (28% στα νοσοκομεία, 35% έως 40% στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα).

Στοιχεία

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προκύπτουν τα εξής:

  • Το σύνολο των εμβολίων που συνταγογραφήθηκαν την περίοδο 2018 – 2019 ήταν 1,76 εκατομμύριο, έναντι 1,6 εκατομμυρίου πέρυσι και 1,1 εκατομμυρίου την περίοδο 2016 – 2017.
  • Το σύνολο των ασφαλισμένων που εμβολιάστηκαν ανήλθε σε 1,71 εκατομμύριο (1,56 εκατομμύριο πέρυσι).
  • Η αύξηση της συνταγογράφησης από την περίοδο 2015 – 2016 είναι 22,6% την περίοδο 2016 – 2017 και 73,2% την περίοδο 2017 – 2018.

Βελτιωμένη είναι φέτος και η διαθεσιμότητα κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, λειτουργούν 552 κρεβάτια, ενώ 63 αναπτυγμένες κλίνες είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού (πέρυσι η αναλογία ήταν 475 – 103).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου