Καλή ενημέρωση, έλλειψη πανικού και εκπαίδευση των παιδιών, είναι οι προτεραιότητες που αναδεικνύουν οι επιστήμονες με αφορμή την έξαρση της γρίπης.

Ο ιός τύπου Α (Η1Ν1) έχει επικρατήσει μεταξύ των τύπων Α (Η3Ν2) και Β. Αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, δεδομένου πως όλοι οι τύποι γρίπης προκαλούν “θορυβώδη” συμπτώματα και απειλούν με επιπλοκές.

Η εκτίμηση είναι πως στα τέλη της περιόδου (κοντά στον Απρίλιο) θα αναδειχθεί και ο Α (Η3Ν2).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση “σταθερά αυξημένης δραστηριότητας” της γρίπης.

Περιλαμβάνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κρούσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι γίνεται κάθε χρόνο.

Οι επιστήμονες (φωτογραφία) σημειώνουν πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει η κορυφαία ενέργεια προστασίας των ευπαθών ομάδων, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο.

Ειδικά για τα παιδιά και τα σχολεία, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, παιδίατρος Τάκης Παναγιωτόπουλος προτείνει τα εξής:

  • Η απομόνωση ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) σε κάποιο παιδί δεν σημαίνει πως πρέπει να ληφθεί κάποιο ειδικό μέτρο στο σχολείο.
  • Το κλείσιμο των σχολείων όταν υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα γρίπης δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο έχει, ωστόσο, συμβεί στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους ή από πανικό.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικοι που έχουν προσβληθεί από γρίπη πρέπει να μένουν στο σπίτι.
  • Βασικός τρόπος πρόληψης της λοίμωξης από τον ιό είναι τα μέτρα αναπνευστικής υγιεινής. Περιλαμβάνουν κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).

Η περίοδος αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης που διανύουμε, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για βιωματική εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

Εμβόλιο

Ο εμβολιασμός παραμένει και σήμερα ο κύριος τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Κρίσιμο είναι να ζητείται άμεση ιατρική βοήθεια όταν άτομα υψηλού κινδύνου εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης ή σοβαρά συμπτώματα παραμένουν επί 48 ώρες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως δεν απαιτείται αντιγριπικός εμβολιασμός σε υγιή παιδιά.

Εμβόλιο – είπε – πρέπει να κάνουν τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τα υγιή μόνον εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως όταν έχουν νεογέννητο αδελφάκι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου