Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής άνοιας, αν γυμνάζονται, δεν καπνίζουν, αποφεύγουν την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, ελέγχουν το βάρος τους,  καταναλώνουν υγιεινή διατροφή διατηρώντας έτσι σε καλά επίπεδα την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αναφέρει η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Η άνοια είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας πέρα από αυτό που αναμένεται από την κανονική γήρανση. Επηρεάζει τη μνήμη, τη σκέψη, τον προσανατολισμό, την κατανόηση, τον υπολογισμό, την ικανότητα εκμάθησης, τη γλώσσα και την κρίση. Η άνοια προκύπτει από μια ποικιλία ασθενειών και τραυματισμών που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η άνοια είναι ένα ταχέως αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας που πλήττει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Η άνοια είναι μια σημαντική αιτία αναπηρίας και εξάρτησης των ηλικιωμένων. Η οικονομική επιβάρυνση στις κοινωνίες συνολικά και το κόστος φροντίδας ατόμων με άνοια εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως έως το 2030.

"Τα επόμενα 30 χρόνια, ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ. Tedros Adhanom Ghebreyesus. προσθέτοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας. Τα επιστημονικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για αυτές τις κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώνουν  ότι αυτό που είναι καλό για την καρδιά είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλό. 

Οι Οδηγίες παρέχουν μία βάση γνώσεων για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να συμβουλεύουν τους ασθενείς για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωσιακής παρακμής και της άνοιας. Επίσης είναι χρήσιμες για τις κυβερνήσεις, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις αρχές σχεδιασμού για να τους καθοδηγήσουν στην ανάπτυξη πολιτικής και στην χάραξη προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η μείωση των παραγόντων κινδύνου για την άνοια είναι ένας από τους διάφορους τομείς δράσης που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο σχέδιο δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν: την ενίσχυση των συστημάτων πληροφοριών για την άνοια, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη, υποστήριξη των φροντιστών ατόμων με άνοια, την έρευνα και την καινοτομία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου