Ζωή χωρίς διαβήτη - Μεταβολική Χειρουργική
Η νέα χειρουργική αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και του Διαβήτη τύπου 2 παρουσιάστηκε στην Ημερίδα με θέμα «Μεταβολική Χειρουργική» που πραγματοποίησε το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, το Σάββατο 5 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Hilton.
«Η Μεταβολική Χειρουργική είναι η νέα επεμβατική αντιμετώπιση της νοσογόνου Παχυσαρκίας, η οποία συνοδεύεται από μεταβολικές επιπλοκές και κυρίως από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, παθήσεις που προσβάλλουν εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο με σοβαρές επιπλοκές στην καρδιά, τα μάτια, τις αρθρώσεις και γενικότερα την υγεία.
Μιλάμε για μία νέα ζωή χωρίς διαβήτη, αντί για ζωή με ρυθμιζόμενο διαβήτη», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου και Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Καθηγητής Δημήτρης Λινός.
«Από τις τρεις πιο διαδεδομένες τεχνικές, που είναι ο ρυθμιζόμενος γαστρικός ιμάντας, το γαστρικό by-pass και το sleeve gastrectomy, φαίνεται ότι η τελευταία τεχνική έχει το μικρότερο εγχειρητικό κίνδυνο με τα καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ.
Δ. Λινός. «Στην τεχνική αυτή, κατά την οποία αφαιρείται ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου στο οποίο παράγεται η ορεξιογόνος ορμόνη γρελίνη, δεν υπάρχει η ανάγκη για τοποθέτηση ξένου σώματος, όπως στο γαστρικό ιμάντα, ούτε τα μακροχρόνια προβλήματα της δυσαπορρόφησης των τροφών που συναντώνται στο γαστρικό by-pass.
Αντίθετα λόγω της ελάττωσης της γρελίνης στο αίμα, τα άτομα αυτά χάνουν βάρος χωρίς να πεινούν και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια», κατέληξε λέγοντας ο Καθηγητής.
Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Michel Gagner , επιπλέον τόνισε ότι «Μετά το sleeve gastrectomy, πάνω από 70 % των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 θεραπεύονται και δεν έχουν πλέον ανάγκη από φάρμακα ή ινσουλίνη».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής και Διευθυντής του Τμήματος Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διατροφής του ΥΓΕΙΑ, κ.
Γεώργιος Πανοτόπουλος δήλωσε ότι «Εάν τηρούνται οι επιστημονικές προϋποθέσεις και κυρίως εάν υπάρχει η πολύπλευρη και πολυδιάστατη μετεγχειρητική παρακολούθηση από ομάδα ειδικών, η Μεταβολική Χειρουργική έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις μορφές αυτές της Παχυσαρκίας, όπου η συντηρητική αντιμετώπιση δεν μπορεί να επιφέρει μόνιμα και σημαντικά αποτελέσματα».
Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ λειτουργεί από το 1998 ένα πρότυπο και μοναδικό στην Ελλάδα Νοσοκομειακό Τμήμα Παχυσαρκίας, Διατροφής και Μεταβολισμού, το οποίο σε συνεργασία με τους ειδικούς στη Μεταβολική Χειρουργική χειρουργούς του νοσοκομείου συμμετέχει στην προεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών και κυρίως εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- διακεκριμένοι Καθηγητές από τη Νέα Υόρκη, το Τέξας, το Cleveland Clinic και το Massachusetts General Hospital του Πανεπιστημίου του Harvard, καθώς και διακεκριμένοι έλληνες καθηγητές, μεταξύ των οποίων οι κκ.
Φώτης Καλφαρέντζος και Λάμπρος Συντώσης και Διευθυντές Κλινικών του ΥΓΕΙΑ, μεταξύ των οποίων οι κκ. Χρήστος Ζούπας, Καίτη Βλαστού, Κωστής Γεωργιλής, Γιάννης Δανιηλίδης και Χένι Ταουφίκ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εγκυμοσύνη: Εντοπίστηκε γονίδιο που συμβάλλει στην αποβολή
Τι μπορεί να δείξει το βάδισμα για την υγεία μου
Γυναίκες Φαρμακοποιοί: Καινοτομία, επιχειρηματικότητα και ισορροπία ζωής-εργασίας