‘Καμπάνα’ 150.000 ευρώ, έριξαν τα αρμόδια δικαστήρια στη διοίκηση του νοσοκομείου ‘Ερυθρός’, για πλημμελή φροντίδα ασθενούς με AIDS. Ο 30χρονος ασθενής δεν εξετάστηκε από ειδικευμένο γιατρό και δεν υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς το αιματολογικό εργαστήριο ήταν κλειστό!
Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του, λίγες ώρες μετά την προσέλευση στο νοσοκομείο. Το περιστατικό συνέβη το 1996 και οι συγγενείς του προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Η περιπέτειά τους κράτησε 13 χρόνια, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε τελικά αποζημίωση 150.000 ευρώ, συν τους νόμιμους τόκους. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο αποφάσισαν ότι το νοσοκομείο έχει ευθύνη και οφείλει χρηματική ικανοποίηση στους συγγενείς του εκλιπόντος για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο θάνατός του.
Στη σχετική απόφαση, αναφέρεται ότι ο ασθενής δεν έτυχε της προσήκουσας αντιμετώπισης και εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας που απαιτούσε η φύση της πάθησης και η σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν εξετάστηκε από ειδικό ιατρό, αλλά από ειδικευόμενο στην παθολογία, που απλώς ακολουθούσε οδηγίες που του έδινε ο απουσιάζων αρμόδιος ιατρός.
Στην απόφαση τονίζεται, επίσης, ότι ο ασθενής δεν υποβλήθηκε σε ανάλυση αερίων αίματος και άλλες εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του, καθώς το αιματολογικό τμήμα ήταν κλειστό, παρόλο που το νοσοκομείο εφημέρευε.
Το δικαστήριο απέκρουσε ως εντελώς αβάσιμο τον ισχυρισμό του νοσοκομείου ότι λόγω της σύντομης νοσηλείας δεν ήταν δυνατή η λήψη αίματος και δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.
Ο ασθενής είχε εισαχθεί σε άλλο νοσοκομείο, με δύσπνοια. Δήλωσε ότι ήταν φορέας του AIDS και στη συνέχεια διακομίστηκε στον ‘Ερυθρό’. Στις 2 τα ξημερώματα, εισήχθη στην παθολογική κλινική σε βαριά κατάσταση, με ρίγος, τρόμο, δυσκολία αναπνοής.
Οι συγγενείς του κατήγγειλαν ότι ο ειδικευόμενος ιατρός διέγνωσε κύστη στον πνεύμονα χωρίς να τον εξετάσει, ενώ ο αρμόδιος επιμελητής παθολόγος απουσίαζε και ασκούσε ιατρικά καθήκοντα από το σπίτι του.
Ύστερα από τηλεφωνική ενημέρωση, έδωσε εντολή για καταπραϋντικές ενέσεις, οι οποίες δεν ήταν αρκετές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ασθενούς. Δύο ώρες μετά την εισαγωγή του, άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από ανακοπή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου