Το μονοκλωνικό αντίσωμα natalizumab μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της αναπηρίας έως 54% και την ετήσια συχνότητα υποτροπών κατά 68% στα δύο χρόνια.

Το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα, natalizumab, που εγκρίθηκε παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης (σκλήρυνση κατά πλάκας) κυκλοφορεί και στην Ελλάδα από τις 2 Απριλίου 2007, αλλάζοντας τα δεδομένα για τους χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας.

Το natalizumab είναι μία δυναμική θεραπεία που βασίζεται σε ένα νέο μηχανισμό δράσης ενάντια στη νόσο. Πρόκειται για ένα ανασυνδυασμένο μονοκλωνικό αντίσωμα, που εμποδίζει τη μετανάστευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στους ιστούς και καταστέλλει την υπάρχουσα φλεγμονώδη δραστηριότητα.

Παγκόσμιες έρευνες την τελευταία δεκαετία έχουν αποδείξει ότι, το natalizumab είναι από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές για την ΠΣ που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα. Η αποτελεσματικότητά του ενισχύεται ιδίως σε περιπτώσεις ασθενών με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, που παρουσιάζουν υψηλή ενεργότητα της νόσου παρά τη θεραπεία με μία ιντερφερόνη β, και σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Συγκεκριμένα, η κλινική μελέτη AFFIRM, μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ στην πολλαπλή σκλήρυνση, που πραγματοποιήθηκε σε 99 κέντρα παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) με τη συμμετοχή 942 ασθενών, απέδειξε: 

  • Μείωση έως 54% της πιθανότητας επιδείνωσης της εμμένουσας αναπηρίας
  • Μείωση κατά 68% της ετήσιας συχνότητας των κλινικών υποτροπών

Ενώ, σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα ΠΣ, τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αυξημένα:

  • Μείωση κατά 64% του κινδύνου επιδείνωσης της αναπηρίας, που παραμένει για 6 μήνες
  • Μείωση κατά 81% της ετήσιας συχνότητας υποτροπών
  • Μείωση κατά 75% της πιθανότητας νέας υποτροπής

Το natalizumab κυκλοφορεί στην Αμερική από τον Ιούνιο του 2006, ενώ τον ίδιο μήνα έλαβε έγκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για να κυκλοφορήσει στις Ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι σήμερα έχει ήδη κυκλοφορήσει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το φάρμακο χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση μία φορά κάθε 4 εβδομάδες, περιορίζοντας σημαντικά την ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το natalizumab θα παρουσιάσουν στην επιστημονική κοινότητα διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, κλινικοί και ερευνητές νευρολόγοι, στο πλαίσιο του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελλήνων Νευρολόγων, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20-22 Απριλίου στο Ξενοδοχείο Ledra Marriott.

Μεταξύ αυτών, ο Ludwig Kappos, καθηγητής Νευρολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βασιλείας στην Ελβετία, ο Bernd C. Kieseir, καθηγητής Νευρολογίας στο Heinrich-Heine University του Ντύσσελντορφ, ο καθηγητής Νευρολογίας Ιωάννης Μυλωνάς, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Νευρολογικής Εταιρείας, και τ.

Διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και ο Νικόλαος Γρηγοριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, της Β΄ Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Με αφορμή την κυκλοφορία του φαρμάκου στην Ελλάδα, ο καθηγητής Ιωάννης Μυλωνάς δήλωσε: ‘Το natalizumab είναι αναμφισβήτητα ένα επαναστατικό φάρμακο. Είναι ένα ισχυρό όπλο της ιατρικής κοινότητας στη μάχη κατά της απρόβλεπτης αυτής νόσου, από την οποία πάσχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι στη χώρα μας.

Η αποτελεσματικότητά του ειδικά στις περιπτώσεις των επιθετικών μορφών σκλήρυνσης, δίνει στους ιατρούς και στους ασθενείς για πρώτη φορά μια ελπίδα ζωτικής σημασίας’.

Πηγές:
21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία