Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοαρθρίτιδας, οι Γιατροί και η Ομάδα Αποκατάστασης του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ θα σας εξετάσουν και θα σας δώσουν όλες τις απαραίτητες συμβουλές και οδηγίες, δωρεάν.
Κλείστε ραντεβού στο τηλέφωνο 210 270 2800 από Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 και για μία εβδομάδα.
Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις της Ομάδας Αποκατάστασης της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις για την οστεοαρθρίτιδα.
Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση των αρθρώσεων. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ο ιστός δηλαδή που επικαλύπτει μια άρθρωση κατά την επαφή της με το οστό και επιτρέπει την κίνηση χωρίς τριβή των αρθρικών επιφανειών. Αυτός ο χόνδρος αρχίζει σταδιακά να φθείρεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται στις παρυφές των αρθρώσεων νέα οστά, τα λεγόμενα οστεόφυτα, αυτά που αποκαλούνται στην καθομιλουμένη ‘άλατα’.
Πόσο συχνή ασθένεια είναι η οστεοαρθρίτιδα;
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, το 13% και πλέον των ενηλίκων στη χώρα μας πάσχει από οστεοαρθρίτιδα.Η οστεοαρθρίτιδα χαρακτηρίζεται ως ασθένεια της τρίτης ηλικίας, αν και μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερες ηλικίες, εφόσον ο αρθρικός χόνδρος τραυματισθεί ή δεχθεί έντονες ασύμμετρες φορτίσεις.
Είναι πιο συχνή στις γυναίκες, από ότι στους άνδρες της τρίτης ηλικίας. Εντοπίζεται πιο συχνά στο ισχίο, στο γόνατο και στη σπονδυλική στήλη, από ότι στον αγκώνα και στην ποδοκνημική. Επίσης διαπιστώνεται πιο συχνά στην κεντρική άρθρωση του αντίχειρα, όπως και στην κεντρική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Πού οφείλεται η οστεοαρθρίτιδα;
Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε τραυματικές κακώσεις του χόνδρου, καταπόνηση των αρθρώσεων, μεταβολικές (π.χ. παχυσαρκία), ορμονικές και γενετικές διαταραχές. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να χαρακτηρισθεί και επαγγελματικό νόσημα, στο μέτρο που οι τοπικές μηχανικές φορτίσεις και η επιβάρυνση των αρθρώσεων οφείλονται όχι μόνον στην κακή στάση του σώματος, αλλά και στην επιλογή συγκεκριμένης στάσης του σώματος κατά την άσκηση της εργασίας.
Χαρακτηριστικά, υδραυλικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, αλλά και χειρουργοί και χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανήκουν στα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Επίσης, οι αθλητές που επιβαρύνονται λόγω αυξημένης καταπόνησης των αρθρώσεων και αθλητικών κακώσεων (γόνατα, ποδοκνημικές) μπορεί να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;
- Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα.
- Η δυσκαμψία, δηλαδή η δυσκολία κίνησης της άρθρωσης, είναι ένα σύνηθες κλινικό σημείο της νόσου.
- Η διόγκωση της άρθρωσης μπορεί να είναι περιοδική ή μόνιμη.
- Η παραμόρφωση και η διαταραχή του άξονα της άρθρωσης, μπορεί να οφείλεται σε συρρίκνωση του θυλάκου της άρθρωσης (πρόκειται για μία μεμβράνη που περιέχει το αρθρικό υγρό, αγκαλιάζει την αρθρική επιφάνεια και προστατεύει την άρθρωση) ή σε αστάθεια της άρθρωσης.
Ποιες είναι οι μορφές της οστεοαρθρίτιδας;
Η μοναοαρθρική και ολιγοαρθρική οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται με πόνο και δυσλειτουργία σε μία / ή δύο από τις φορτιζόμενες αρθρώσεις και συνήθως αφορά μεγάλες αρθρώσεις: ισχίο, γόνατο, σπονδυλική στήλη.
Η πολυαρθρική (γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα) είναι η πιο συχνή μορφή και αφορά συνήθως μεσήλικες γυναίκες, οι οποίες παραπονούνται για πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των δακτύλων των χειρών ή και των ποδιών, με έμφαση στην κεντρική άρθρωση του αντίχειρα ή /και στην κεντρική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Το … χαρακτηριστικό αυτής της οστεοαρθρίτιδας είναι ότι …. συνήθως οι ασθενείς, αν και υποφέρουν, δεν απευθύνονται στον γιατρό, αιτιολογώντας τα συμπτώματά τους με τον χαρακτηρισμό ‘γεράματα’!..
Υπάρχουν και άλλες αρθρίτιδες;
Εκτός από την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν και άλλες μορφές αρθρίτιδας που πλήττουν διαφορετικές ομάδες αρθρώσεων, για παράδειγμα η ρευματοειδής (πιο γνωστή ως ‘παραμορφωτική’ αρθρίτιδα), η ψωριασική αρθρίτιδα (συνοδεύεται από έκζεμα), η ουρική αρθρίτιδα (η λεγόμενη και ‘ποδάγρα’).
Πώς διαγιγνώσκεται η οστεοαρθρίτιδα;
Το ιστορικό του ασθενούς, η κλινική εξέταση και ο διαγνωστικός έλεγχος (ακτινογραφίες και σε πολύ πρώιμα στάδια αξονική, μαγνητική τομογραφία, αλλά και σπινθηρογράφημα, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο) οδηγούν σε ασφαλή διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας.
Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοαρθρίτιδα;
Στο πρώϊμο στάδιο, ο πόνος εμφανίζεται μόνον στα όρια της τροχιάς της κίνησης των αρθρώσεων.
Για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, χρειάζεται κινητοποίηση με ήπιες ασκήσεις και χειρισμούς που στοχεύουν στην αύξηση του εύρους κίνησης σε συνδυασμό με την κατάλληλη αναλγητική φαρμακευτική θεραπεία (λήψη αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων - διμεσουλίδη, δικλοφενάκη), πάντα συνοδευόμενη από φαρμακευτική αγωγή για γαστροπροστασία (ραμπεπραζόλη, παντοπραζόλη).
Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι οι ενδαρθρικές εγχύσεις με χρήση αντιφλεγμονώδους (κορτιζόνη) και βιοπολυμερούς (υαλουρονικού οξέως), που θεραπεύουν τη φλεγμονή και αναπλάθουν τον χόνδρο.
Χρειάζεται επίσης να ληφθούν απλά μέτρα για την ελάττωση του φορτίου των αρθρώσεων που πάσχουν: Η απώλεια σωματικού βάρους, η χρήση μιας βακτηρίας, η αποφυγή μη απαραίτητων καταπονήσεων (όπως το τροχάδην ή το ανέβασμα σκάλας) και να επιβληθούν τακτικά διαστήματα πλήρους ανάπαυσης.
Στο ενδιάμεσο στάδιο, που χαρακτηρίζεται από επιδείνωση των συμπτωμάτων, μπορεί να κριθούν αναγκαίες οι οστεοτομίες διόρθωσης του άξονα φόρτισης και να ακολουθήσει η κινητοποίηση, όπως στο πρώιμο στάδιο.
Τέλος, η προχωρημένη αρθρική καταστροφή με αυξημένο πόνο, αστάθεια και παραμόρφωση, απαιτεί συνήθως χειρουργική επέμβαση – ολική αρθροπλαστική ή χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη (πεταλεκτομή, σπονδυλοδεσία) εφόσον πρόκειται για αυχενική ή οσφυϊκή σπονδύλωση, ακολουθούμενες από θεραπεία αποκατάστασης.
Σε ποια ηλικία πρέπει να χειρουργηθεί ένας ασθενής με οστεοαρθρίτιδα;
Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με τον διαγνωστικό έλεγχο και τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς θα προσδιορίσουν τον κατάλληλο χρόνο για χειρουργική επέμβαση.
Ο προσδιορισμός του χρόνου που θα εκτελεστεί μια χειρουργική επέμβαση για αρθρίτιδα, είναι πολύ σημαντικός. Εάν επιχειρηθεί σε μικρή σχετικά ηλικία, το αποτέλεσμα δεν διαρκεί πολύ, γιατί σε νεαρή ηλικία η δραστηριότητα δεν παύει να είναι αυξημένη.
Αν καθυστερήσει πολύ, τότε η οστική καταστροφή που συνοδεύει την οστεοαρθρίτιδα, η δυσκαμψία, η παραμόρφωση και οι μυϊκές ατροφίες που αναπτύσσονται, κάνουν την χειρουργική επέμβαση πιο δύσκολη και το τελικό αποτέλεσμα αμφίβολο.
Τι το ξεχωριστό προσφέρει η ΑΝΑΠΛΑΣΗ στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας;
Στην ΑΝΑΠΛΑΣΗ η διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης (φυσίατρος, νευροχειρουργός, ορθοπεδικός, ρευματολόγος, φυσιοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, κλινικός διαιτολόγος, κλινικός ψυχολόγος), διαμορφώνει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης, που καλύπτουν όλες τις μορφές αρθρίτιδας, αλλά και όλα τα στάδια βαρύτητας της νόσου.
Ειδικά για την οστεοαρθρίτιδα:
Τόσο στο πρώιμο στάδιο, όσο και στα επόμενα στάδια, η Ομάδα Αποκατάστασης φροντίζει για την κινητοποίησης της πάσχουσας περιοχής και την ελαστικοποίηση των μαλακών δομών (σύνδεσμοι, τένοντες, μύες). Με την παροχή εν τω βάθει θερμότητας με διαθερμίες και υπέρηχα προκαλεί καλύτερη αιμάτωση και απομάκρυνση των βλαπτικών προϊόντων μεταβολισμού (π.χ.
γαλακτικό οξύ), που προκαλούν ερεθισμό στις νευρικές απολήξεις και ευθύνονται για τον πόνο. Τέλος οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της πάσχουσας άρθρωσης. Με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και με έμφαση στην μεσογειακή διατροφή επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους.
Η εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη από κλινικό ψυχολόγο είναι απαραίτητη στον ασθενή που πάσχει από αρθρίτιδα, δηλαδή υποφέρει από χρόνιο πόνο και εξαιτίας της ταλαιπωρίας του εκδηλώνει διαταραχές στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά.
Επιπλέον, στο πρώτο και δεύτερο στάδιο, ανάλογα με τις ενδείξεις, εφαρμόζονται εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις εγχύσεων με κορτιζόνη και υαλουρονιικό οξύ στην πάσχουσα περιοχή, οι οποίες όχι μόνον θεραπεύουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο, αλλά επιπλέον βοηθούν στην ανάπλαση του χόνδρου που έχει αρχίσει να φθείρεται.
Στην τελευταίας τεχνολογίας θεραπευτική πισίνα της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ, ο ασθενής ακολουθεί ειδικές ασκήσεις εύρους κίνησης, ενδυνάμωσης, αλλά και χαλάρωσης επιλεγμένων μυϊκών ομάδων και εκπαιδεύεται στη σωστή στάση του σώματος.
Ειδικά στο προχωρημένο στάδιο , αμέσως μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση, έχει τη δυνατότητα να νοσηλευθεί ως εσωτερικός ασθενής. Αμέσως μετά την ολική αρθροπλαστική, αρχικά υποβάλλεται σε πρόγραμμα συνεχούς μηχανικής παθητικής κινητοποίησης, με τη βοήθεια εξελιγμένων συσκευών και στη συνέχεια, ακολουθεί εξατομικευμένη θεραπεία αποκατάστασης.
Έτσι εκμηδενίζεται ο κίνδυνος επιπλοκών μετά το χειρουργείο (θρομβοεμβολικά επεισόδια, συγκάμψεις κ.λ.π.) και επιτυγχάνεται η άμεση κινητοποίησή του.
Αντίστοιχα, η κινητοποίηση του ασθενούς αμέσως μετά την χειρουργική αντιμετώπιση της αυχενικής ή οσφυϊκής σπονδύλωσης και η επανεκπαίδευσή του σώματός του σε σωστή θέση, συντελούν στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, ώστε ο ασθενής να εξακολουθήσει να απολαμβάνει την μέγιστη ποιότητα ζωής.
Τόσο η νοσηλεία, όσο και η θεραπεία αποκατάστασης καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος