Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν ως προς την κάλυψη της ανάγκης για ενημέρωση των ασθενών με σχιζοφρένεια, καθώς και των οικογενειών τους, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.) παρουσιάζει τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου-οδηγού για ασθενείς, με τίτλο 'Ανακαλύψτε το Δρόμο προς τα Εμπρός'.
Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας συλλόγων οικογενειών ασθενών με σχιζοφρένεια και επαγγελματιών ψυχικής υγείας από όλη την Ευρώπη, ενώ στη συγγραφή της ελληνικής έκδοσης συμμετείχε ο Σ.Ο.Ψ.Υ. και ειδικότερα η επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ο.Ψ.Υ.
κ. Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Bristol-Myers Squibb και διατίθεται δωρεάν σε ασθενείς και τις οικογένειές τους από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.
Η σημασία της παραπάνω έκδοσης έγκειται στο γεγονός ότι απευθύνεται στους ίδιους τους ασθενείς με σχιζοφρένεια και τις οικογένειές τους, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της ασθένειας, με τρόπο απλό, κατανοητό και επιστημονικά υπεύθυνο.
Πρόκειται για μια προσπάθεια ανταπόκρισης στην ανάγκη των ασθενών και των οικογενειών τους για ενημέρωση σχετικά με τη σχιζοφρένεια, την εξέλιξη και προπαντός την αντιμετώπισή της.
‘Το βιβλίο αυτό είναι ένας οδηγός στο ταξίδι της σχιζοφρένειας, ένα ταξίδι σε δρόμο μακρύ και δύσκολο, που όμως οδηγεί στο μέλλον με ελπίδα. Η κατανόηση άλλωστε της σχιζοφρένειας δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στο χώρο των ειδικών.
Ο ασθενής και η οικογένειά του έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση, την επιστημονική αλήθεια και τη γνώση’, σημειώνει η κ. Μαρίνα Οικονόμου, επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Σ.Ο.Ψ.Υ.
Η σχιζοφρένεια είναι μια από τις πιο σοβαρές χρόνιες ψυχικές ασθένειες. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο προσβάλλει περίπου 1 στους 100 ανθρώπους, η πληροφόρηση που δίνεται για την ασθένεια είναι ελλιπής ή δυσνόητη για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Μέσα από το παραπάνω βιβλίο-οδηγό, οι ασθενείς και οι οικογένειες μπορούν να ενημερωθούν για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, από την αναγνώριση των πρώτων προειδοποιητικών σημείων, έως τη διάγνωση και εξέλιξη της ασθένειας, λαμβάνοντας παράλληλα πρακτικές συμβουλές για τις διαθέσιμες μορφές θεραπείας και υποστήριξης.
Παρόλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που δεν έχει πρόσβαση σε όλο το εύρος των σύγχρονων θεραπειών ή δεν αξιοποιεί τις υπάρχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Το γεγονός αυτό έχει να κάνει αφενός μεν με τη φύση της νόσου και τη διαταραχή στην επίγνωση της πραγματικότητας - και επομένως στην επίγνωση του νοσηρού της κατάστασης - αφετέρου δε με τις προκαταλήψεις που περιβάλλουν την ασθένεια, αποτρέποντας τους ασθενείς από το να αναζητήσουν θεραπεία.
Αναδεικνύεται λοιπόν η σημασία της ενημέρωσης τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους για τη σχιζοφρένεια, ως σημαντική αφετηρία στην αναζήτηση θεραπείας και επομένως στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.
‘Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, η σχιζοφρένεια ήταν συνώνυμη με το ανεξήγητο και το ανίατο. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ψυχοφαρμακολογίας, που παρείχε τη δυνατότητα ελέγχου και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, έγινε μια νόσος που αντιμετωπίζεται, αρκεί να αναγνωρίζεται έγκαιρα, ο ασθενής να ακολουθεί τη θεραπευτική αγωγή που του δίνεται και να έχει την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική και ψυχοκοινωνική στήριξη.
Σημαντικό επίσης για κάθε ασθενή είναι η οικογένειά του να συμμετέχει στη θεραπευτική προσπάθεια και η κοινωνία να τον αποδέχεται, δίνοντάς του ευκαιρίες για ισότιμη συμμετοχή’, συμπληρώνει η κ. Μαρίνα Οικονόμου.
Πηγές:
Σ.Ο.Ψ.Υ
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV