Τη δωρεάν ‘Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας’ για τη ‘Δυσκολία στην Κίνηση’ (Σπαστικότητα) μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) με αριθμό κλήσης 800 11 25000 ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης σε σχετική Συνέντευξη Τύπου.

Η ‘Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας’, που θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 18.00 είναι ο πλέον διακριτικός, ανώνυμος και εύκολα προσβάσιμος, ΔΩΡΕΑΝ τρόπος πληροφόρησης του κοινού, σ’ ένα τόσο συναισθηματικά φορτισμένο θέμα.

Η ‘Ανοικτή Γραμμή’ προσφέρει έναν εμπιστευτικό δίαυλο επικοινωνίας, μια φιλική και υπεύθυνη φωνή, τόσο στους ίδιους τους πάσχοντες όσο και στις οικογένειές τους που συνήθως τους φροντίζουν για πολύ καιρό μετά το ΑΕΕ.

Μοναδικός σκοπός της ‘Ανοικτής Γραμμής Επικοινωνίας’ όπως τόνισαν οι φυσίατροι, είναι η ενημέρωση όσων καλούν ότι η ‘Δυσκολία στην Κίνηση’ λόγω Σπαστικότητας των ασθενών μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στα Εξωτερικά Ιατρεία Σπαστικότητας πολλών Δημόσιων Νοσοκομείων.

Έτσι, δίνονται πληροφορίες στους καλούντες σχετικά με το πλησιέστερο στην οικία του ασθενή Δημόσιο Νοσοκομείο, οι ώρες και μέρες λειτουργίας του εξωτερικού ιατρείου το οποίο ανήκει άλλοτε στη Φυσιατρική και άλλοτε στη Νευρολογική κλινική του εκάστοτε Νοσοκομείου.

Μέσα από την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, βεβαίως δεν μπορεί να γίνει διάγνωση ούτε θεραπεία.

Οι φυσίατροι, στην προσπάθειά τους να τονίσουν το μέγεθος του προβλήματος, το ότι δηλαδή οι περισσότεροι ασθενείς μετά το ΑΕΕ παραμένουν σπίτι τους βιώνοντας την αναπηρία, χωρίς να ακολουθούν ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, τόνισαν ότι η επίπτωση των ΑΕΕ, αν και διαφέρει από χώρα σε χώρα, εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 νέων επεισοδίων ανά 100.000 κατοίκους ετησίως.

Στη χώρα μας, καταγράφονται περί τα 25.000 ΑΕΕ ετησίως και αν αναλογιστεί κανείς ότι το κυριότερο πρόβλημα που προκαλεί το ΑΕΕ είναι η χρόνια αναπηρία, καθώς περίπου το 1/3 των ατόμων που επιβιώνουν από το ΑΕΕ μετά από ένα έτος, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τρίτους για να λειτουργήσουν, τότε αντιλαμβάνεται κανείς την επιβάρυνση που υφίσταται τόσο η οικογένεια όσο και η κοινωνία με τα προβλήματα της χρόνιας αναπηρίας.

Θεραπεία αποκατάστασης

Έπειτα από ένα ΑΕΕ, χρειάζεται θεραπεία αποκατάστασης για να βοηθήσει τους ασθενείς είτε να διατηρήσουν την υπάρχουσα κινητικότητά τους, είτε να κερδίσουν πάλι κάποιες από τις χαμένες τους ικανότητες ώστε να διατηρηθεί ο βαθμός αυτοεξυπηρέτησής τους.

Η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να στοχεύει στη βελτίωση διεκπεραίωσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η βάδιση, η ομιλία, αλλά και βασικών αναγκών, όπως η σωματική υγιεινή, το ντύσιμο, η σίτιση και η χρήση της τουαλέτας, καθώς επίσης και πολύπλοκων δραστηριοτήτων, όπως οι εργασίες στο σπίτι, η χρήση του τηλεφώνου και η οδήγηση.

Όλοι μας, επεσήμαναν οι ομιλητές, έχουμε αντικρίσει ασθενείς με Σπαστικότητα μετά από ΑΕΕ και έχουμε δει πόσο βασανιστική είναι, καθώς προκαλεί προβλήματα στην κινητικότητα λόγω των παραμορφωμένων άκρων, πόνο λόγω της δυσκαμψίας και δυσκολία στην καθημερινή υγιεινή.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που δημιουργεί η Σπαστικότητα είναι ότι δυσκολεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των ασθενών που βρίσκονται σε πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας.

Τα τελευταία χρόνια χορηγείται στους ασθενείς αυτούς η αλλαντική τοξίνη, η οποία προκαλώντας τοπική χαλάρωση των μυών έχει θετικό αντίκτυπο στη Φυσιοθεραπεία και κατ’ επέκταση στη συνολική βελτίωση της ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς αυξάνει τη λειτουργικότητά τους και μειώνει τον πόνο που προκαλεί η Σπαστικότητα.

Χρειάζεται βεβαίως να τονιστεί ότι η χρήση της τοξίνης προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα όταν γίνεται σε συνδυασμό με πρόγραμμα αποκατάστασης και βεβαίως όταν αρχίζει η χορήγηση της αλλαντικής τοξίνης με τα πρώτα κιόλας σημάδια Σπαστικότητας.

Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους μετά το ΑΕΕ, έχουν πλήθος ζητημάτων που τους απασχολούν με βασικό μέλημα την αποφυγή ενός δεύτερου ΑΕΕ. Έτσι, μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ότι συχνά η αιτία που προκαλεί τον πόνο ή τη μειωμένη λειτουργικότητα λέγεται Σπαστικότητα.

Γιαυτό, χρειάζεται ενημέρωση γύρω από τα συμπτώματα της Σπαστικότητας, ώστε να γίνονται γρήγορα αναγνωρίσιμα και ο ασθενής να απευθύνεται εγκαίρως στον ειδικό.

Όταν η Σπαστικότητα έχει για χρόνια εγκατασταθεί και έχουν αναπτυχθεί μόνιμες βλάβες στη λειτουργικότητα των μυών και παραμορφώσεις στα άκρα, τότε η τοξίνη μόνο ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να προσφέρει στον ασθενή, καθώς η συμβολή της πια στη βελτίωση της λειτουργικότητας είναι ελάχιστη.

Καταλήγοντας, οι φυσίατροι τόνισαν ότι οφείλουμε να δείχνουμε την ίδια προσοχή για τη Σπαστικότητα όσο και για τις άλλες αναπηρίες. Ζούμε σε μια εποχή όπου η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή ο οποίος πρέπει να σταματήσει να ντρέπεται για τα παραμορφωμένα άκρα του, πρέπει να σταματήσει να θεωρεί ‘αναγκαίο κακό’ την αναπηρία που του προκάλεσε το ΑΕΕ περιορίζοντας την κίνηση και τη λειτουργικότητά του και να δραστηριοποιηθεί ο ίδιος ο ασθενής ή οι φροντιστές του, ζητώντας βοήθεια από τους ειδικούς που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της Σπαστικότητας.

Η ‘Ανοικτή Γραμμή Επικοινωνίας’ θα φέρει τους ασθενείς κοντά σε αυτούς, που ξέρουν πώς να τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μετά το ΑΕΕ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη