«Ο πιο δημοφιλής μύθος γύρω από την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ότι οι ασθενείς αναπόφευκτα θα χειροτερέψουν. Θα έλεγα στους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια να μην απελπίζονται, καθώς υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή τους» δήλωσε στο Ιatronet ο καθηγητής Καρδιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης John McMurray, που μίλησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου για τις Εξελίξεις στη Διαχείριση της Καρδιακής Ανεπάρκειας:

  • Μετά από τη διάγνωση με Καρδιακή Ανεπάρκεια, ποιες είναι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προς όφελος της υγείας του ασθενούς; Αλλαγές στη δίαιτα, άσκηση;
  • Γνωρίζουμε ότι το να παραμένει κάποιος δραστήριος είναι πολύ σημαντικό. Επομένως, θα πρέπει να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να ασκούνται, ακόμα και εάν εμφανίζουν τα συμπτώματα της νόσου κατά την άσκηση. Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον περιορισμό του άλατος, αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο είναι επωφελές και προφανώς η σωστή διατροφή είναι σημαντική. Υπάρχει το ενδεχόμενο η αγωγή που ακολουθούν να προκαλέσει απώλεια της όρεξης. Αυτό θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί προκειμένου να μη χάσει μυϊκή μάζα ο ασθενής. Γιατί τότε ενδεχομένως να αισθάνεται πρόσθετα κουρασμένος σε σχέση με την κόπωση που του προκαλεί η καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα φαρμακευτικά η Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια;
  • Σήμερα, υπάρχουν 3 βασικά φάρμακα που χορηγούνται στους περισσότερους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι αναστολείς του Μετατρεπτικού Ενζύμου της Αγγειοτασίνης (αΜΕΑ), οι β-αναστολείς και οι Ανταγωνιστές Αλδοστερόνης Αυτά είναι τα τρία κύρια φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς τροποποιούν την πορεία της νόσου. Εμποδίζουν την χειροτέρευση της κατάστασης των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και αυξάνουν τα ποσοστά επιβίωσης. Υπάρχουν, επίσης, και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, στους περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια χορηγούνται διουρητικά.
  • Έχουν συμβάλει οι θεραπείες αυτές στην καλύτερη επιβίωση;
  • Ναι και έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης. Έχουν μειώσει τη θνητότητα κατά 50% και περισσότερο, τα τελευταία 25-30 χρόνια. Πρόκειται για μία απίστευτη πρόοδο…
    Υπάρχει κάτι νεότερο που να μας κάνει να αισιοδοξούμε ακόμα περισσότερο για την αντιμετώπιση της Καρδιακής Ανεπάρκειας στο μέλλον; Εσείς είστε αισιόδοξος;
  • Δεν είμαι απλώς αισιόδοξος, είμαι σίγουρος για αυτό και βρίσκομαι στην Αθήνα, γιατί πράγματι έχουμε μία καινούργια θεραπεία, καλύτερη από τις ήδη υπάρχουσες. Κάναμε μία σύγκριση του φαρμάκου αυτού LCZ696 με ένα από τα φάρμακα που ήδη χορηγούνται στην καρδιακή ανεπάρκεια και αποδείχτηκε φανερά καλύτερο. Μείωσε τον κίνδυνο θανάτου, την εισαγωγή σε νοσοκομείο, βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών και είχε λιγότερες παρενέργειες από τους αΜΕΑ. Για παράδειγμα είχε λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει πρόβλημα στους νεφρούς και υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Από την άλλη, μείωσε περισσότερο από τους αΜΕΑ την αρτηριακή πίεση των ασθενών, αλλά αυτό δεν δημιούργησε πρόβλημα για τον ασθενή, όχι σε βαθμό που να σταματήσει τη θεραπεία. Οπότε, έχουμε ήδη καλύτερη θεραπεία από τα ήδη πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που κυκλοφορούν για την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα στην αγορά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας για μία ώρα την Παρασκευή οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ
Καταγγελία: Απομακρύνονται συμβασιούχοι φύλαξης και καθαριότητας στον ΕΟΔΥ
Η AbbVie ενώνει δυνάμεις με τον Οργανισμό We4All