Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα στην εγκυμοσύνη είναι η ναυτία και οι εμετοί. Κάνουν την εμφάνιση τους μετά την τρίτη εβδομάδα της κύησης και συνήθως διαρκούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.
Περισσότερες από τις μισές έγκυες νιώθουν ναυτία, εμετό και πρωινή αδιαθεσία. Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρείται υπερπαραγωγή ορμονών και κυρίως οιστρογόνων, οι οποίες επιδρούν στο Κ.Ν.Σ.(Κεντρικό Νευρικό Σύστημα), ερεθίζοντας τους υποδοχείς που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.
Σιγά σιγά όμως, ο οργανισμός της εγκύου προσαρμόζεται στην καινούργια αυτή κατάσταση και οι υπεύθυνοι υποδοχείς παύουν να αντιδρούν έντονα σε αυτόν τον 'βομβαρδισμό' των ορμονών που δέχονται, με αποτέλεσμα η ναυτία και κατ’ επέκταση οι εμετοί να υποχωρούν.
Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται πιο έντονα τις πρωινές ώρες, είτε εξαιτίας κάποιας μυρωδιάς, ή χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο. Άλλες φορές η ναυτία υποχωρεί και άλλες έχει σαν άμεση συνέπεια τους εμετούς. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται σε μικρή ένταση και ταλαιπωρούν περισσότερο την έγκυο που έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό.
Γι αυτό και ορισμένες έγκυες χάνουν 1-2 κιλά στην αρχή της κύησης. Παρόλα αυτά το έμβρυο τρέφεται κανονικά και δεν κινδυνεύει.
Σπάνια η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει πιο σοβαρή. Τότε μιλάμε για την λεγόμενη 'υπερέμεση' κατά την οποία η έγκυος κάνει πολλούς εμετούς (15-30). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρει την κατάλληλη θεραπεία ή ακόμα και να μπει στο νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί η κάποιου βαθμού αφυδάτωση που υφίσταται από τους πολλούς και συχνούς εμετούς.
Τι μπορείτε να κάνετε ή να αποφύγετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση:
- Να τρώτε ένα ελαφρύ πρωινό, αν είναι δυνατόν στον κρεβάτι, και να παραμένετε εκεί για ένα τέταρτο
- Να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα
- Να αποφεύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά, τα τηγανητά, τα λιπαρά
- Προτιμάτε στεγνές και όχι υδαρείς τροφές
- Να πίνετε υγρά αλλά με μέτρο και καλύτερα μετά το πρωινό
- Να περπατάτε αρκετά, αλλά να μην κουράζεστε υπερβολικά
- Να απομακρύνετε μυρωδιές που σας ενοχλούν και να αερίζετε συχνά τους χώρους στους οποίους κινείστε
- Να μην φοράτε ρούχα που σας στενεύουν, ιδιαίτερα στη μέση
- Να λαμβάνετε μόνο φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές