Η κατάθλιψη δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Κάθε ασθενής αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα συμπτώματά του, βλέπει διαφορετικά τον εαυτό του—κάτι που κάνει την δουλειά ενός ειδικού αρκετά δύσκολη. Ακόμα χειρότερα, όμως, είναι τα μικρά, καθημερινά λάθη που μπορεί να κάνουμε ζώντας με κατάθλιψη, που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων. Ποια είναι αυτά;
Δεν μιλάμε σε κανέναν
Ανησυχούμε, σκεφτόμαστε το χειρότερο πιθανό σενάριο, φοβόμαστε—όλα αυτά δεν πρέπει να γίνονται σιωπηλά. Μιλήστε σε κάποιον συγγενή ή κάποιον έμπιστο φίλο για τις σκέψεις σας, και είναι το πρώτο βήμα για να γίνετε καλύτερα.
DIY… θεραπείες
Υπάρχουν αρκετά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που υπόσχονται θεραπεία από την κατάθλιψη, αλλά είναι τεράστιο λάθος να τα χρησιμοποιούμε αυθαίρετα. Ακόμα χειρότερα, η χρήση αλκοόλ ή ουσιών για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης, θα κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη.
Λαμβάνετε θεραπεία που δεν λειτουργεί
Πολλές φορές, ασθενείς επιμένουν να χρησιμοποιούν θεραπείες που δεν είναι 100% σίγουρο ότι λειτουργούν. Για παράδειγμα, η yoga μπορεί όντως να φέρει ηρεμία σε πολλά άτομα, αλλά δεν είναι κλινική, επιβεβαιωμένη θεραπεία της κατάθλιψης, και μπορεί να δράσει μόνο συμπληρωματικά. To ίδιο όμως συμβαίνει και αν ακολουθείτε επίμονα μια φαρμακευτική λύση που δεν είναι σωστή για εσάς. Λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθένειας, είναι πολύ πιθανό ο κάθε ασθενής να χρειαστεί να δοκιμάσει αρκετές πιθανές θεραπείες μέχρι να βρει την κατάλληλη για τον οργανισμό του.
Δεν δίνουμε προσοχή
Η κατάθλιψη, δυστυχώς, σπάνια κάνει ένα μεγάλο “μπαμ”. Έρχεται αργά, εισχωρεί στην ζωή μας και αλλάζει την αντίληψή μας, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι πάντα ήμασταν έτσι. Και αν δεν προσέχουμε αυτά τα συμπτώματα, τότε μπορεί να βρεθούμε στη μέση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
Δεν ακολουθάμε τις συμβουλές του γιατρού μας
Μόνο ένας ειδικός μπορεί να μας προτείνει την θεραπεία που θα ακολουθήσουμε, και πρέπει να τηρούμε τις συμβουλές του κατά γράμμα. Μην προσπερνάτε κάποια δόση των φαρμάκων σας, και μην σταματήσετε να τα παίρνετε εντελώς όταν αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.
Δεν βλέπετε τακτικά τον ψυχολόγο σας
Από την στιγμή που ξεκινήσατε να επισκέπτεστε έναν ψυχολόγο, πρέπει να τηρείτε τα ραντεβού. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι η κατάθλιψη είναι χρόνια πάθηση, και απαιτεί τακτική παρακολούθηση.
Δεν ασχολείστε με κάτι
Η κατάθλιψη μας κάνει νωχελικούς, να παραιτούμαστε από την ζωή, την δουλειά και τα χόμπι μας. Αν το νιώσετε ποτέ αυτό, πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να παραμείνει δραστήριος, ώστε να μην αλλάξετε τα δεδομένα της καθημερινής σας ζωής σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Αγνοούμε ή κρύβουμε αυτοκτονικές σκέψεις
Δεν είναι υποχρεωτικό ότι τις έχετε. Αν, όμως, υπάρχουν, είναι ανάγκη να μιλήσετε αμέσως με έναν έμπιστο φίλο, και έπειτα με έναν ειδικό, ώστε να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θεραπεία και να επιστρέψετε στις ισορροπίες σας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι