Σήμερα, με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις ημερήσιας νοσηλείας, πραγματοποιείται το 90% των γυναικολογικών επεμβάσεων. Στο παρελθόν, η αφαίρεση κύστης, ινωμυόματος ακόμη και μήτρας απαιτούσε πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο και ανοικτό χειρουργείο.

Σήμερα, γίνονται με τρεις μικρές τομές, 5 χιλ, στο δέρμα, και με επιστροφή στο σπίτι σε λίγες ώρες ή έστω την επόμενη μέρα. Βεβαίως, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γίνονται μόνο από κατάλληλα εξιδεικευμένους ενδοσκόπους γυναικολόγους και όχι από όλους τους γυναικολόγους.

Μετά από οποιαδήποτε λαπαροσκοπική θεραπεία, θα νιώθετε μικρή σωματική δυσφορία, η οποία είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν πόνο στους ώμους, στο λαιμό και στην κοιλιά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του αερίου που χρησιμοποιείται για να φουσκώσει η κοιλιά και το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί τελείως.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξασθενούν μετά από 12-24 ώρες ανάρρωσης στο κρεβάτι.

Μπορεί να έχετε ναυτία λόγω της κοιλιακής διόγκωσης ή/και της διαταραχής της κοιλιάς κατά τη διαδικασία. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν ναυτία λόγω της αναισθησίας.

Η τομή και τα ράμματα μπορεί να είναι μαλακά για μερικές μέρες. Οι περισσότερες από αυτές τις ενοχλήσεις θα υποχωρήσουν γρήγορα. Η κάθε ασθενής διαφέρει, οι περισσότερες θα αναρρώσουν μέσα σε λίγες ώρες ή μετά από μια μέρα.

Η καλυτέρευση είναι συνεχής.

Τι είναι το λαπαροσκόπιο;

Το λαπαροσκόπιο είναι ένα λεπτός, μακρύς, άκαμπτος σωλήνας μέσω του οποίου περνάνε ακτίνες φωτός για να φωτίσουν τα εσωτερικά όργανα. Ένα εξάρτημα σαν περισκόπιο επιτρέπει στον χειρουργό να δει την κοιλιά και την πυελική κοιλότητα.

Άλλα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται μαζί με το λαπαροσκόπιο επιτρέπουν στο χειρουργό να πάρει φωτογραφίες, να συλλέξει βιοψίες ιστού και τώρα, με την προσθήκη του λέιζερ, να κόψει, να πήξει ή να βοηθήσει στην εξάτμιση του ιστού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ChatGPT βοηθά άτομα με οξεία ουρολογικά συμπτώματα
Παθογόνα εξαπλώνονται πιο πολύ και πιο γρήγορα λόγω κλιματικής αλλαγής
Ξεκινά ο πρώτος κύκλος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ακαδημίας Κλινικών Μελετών 2024