Την εξέταση του θέματος των εμβολιασμών κατά της CoViD-19 και σε παιδιά - από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών - προανήγγειλε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί μόνο σε όσα έχουν ειδικά προβλήματα υγείας.

Αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία δεν νόσησε κανένα από τα εμβολιασθέντα παιδιά. Όπως είπε, στη μελέτη καταγράφηκαν περιστατικά μυοκαρδίτιδας έπειτα από εμβολιασμό με Pfizer, τα οποία δεν έχουν συσχετιστεί με το εμβόλιο.

Τόνισε πως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και πως τα παιδιά θα εμβολιαστούν με τη συναίνεση των γονέων τους.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θλίψη της για την απώλεια της 44χρονης στην Κρήτη, η οποία είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca και είχε εκδηλώσει το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης.

Δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε πως η Pfizer αναμένεται να παραδώσει τον Ιούνιο 2,079 εκατομμύρια δόσεις, η Moderna 308.400 δόσεις, η AstraZeneca 400.000 με 500.000 δόσεις, ενώ η Johnson & Johnson θα καθορίσει τις δόσεις τις επόμενες μέρες.

Τόνισε πως από 7 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για άτομα 18 ετών και άνω που διαμένουν στην ηπειρωτική χώρα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς στις 3 Ιουνίου παραδίδονται 78.000 ακόμη δόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης καταγράφετασι στην Κύθνο (96%) και η πιο σημαντική βελτίωση στη Σύρο (από 12% σε 30%). Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται σε Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναπνοή και ο καρδιακός παλμός επηρεάζουν την αντίληψη (μελέτη)
Sandoz: Μεγάλη ευκαιρία για τις ενέσεις απώλειας βάρους
ECDC: Κίνδυνος μετάδοσης εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια μέσω αιμοδοσίας - μεταμόσχευσης