Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sleep ανακάλυψε ότι αυξημένος χρόνος με ηλεκτρονικός συσκευές  τα βράδια κατά το lockdown λόγω COVID-19 επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ύπνου.

Στη διάρκεια του  lockdown στην Ιταλία, ο καθημερινός όγκος δεδομένων στο ιντερνετ σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι. Ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα μέσω διαδικτύου σε 2.123 κατοίκους Ιταλίας την 3η και 7η εβδομάδα του πρώτου εθνικού lockdown.

Την τρίτη εβδομάδα, αξιολογήθηκε η ποιότητα ύπνου και η αϋπνία με το Pittsburgh Sleep Quality Index και το Insomnia Severity  Index .

Την έβδομη εβδομάδα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών 2 ώρες πριν τον ύπνο και επανέλαβαν τα ερωτηματολόγια για την ποιότητα ύπνου.

Από τους συμμετέχοντες, ποσοστό 92.9% ανέφερε αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ πρώτης και δεύτερης έρευνας.

Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένη ποιότητα ύπνου, αύξηση συμπτωμάτων αϋπνίας, βραχύτερη διάρκεια ύπνου και κοιμόνταν και ξυπνούσαν πιο αργά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αυξημένη εμφάνιση ανθρώπων με φτωχό ύπνο και ανθρώπων με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα αυπνίας.

Ποσοστό  7.1% των συμμετεχόντων ανέφεραν μείωση του χρόνου που περνούσαν το βράδυ σε οθόνες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης έρευνας και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας.

Αυτή η υποομάδα είχε μείωση στην εμφάνιση ανθρώπων με φτωχό ύπνο και μέτρια/σοβαρά συμπτώματα αϋπνίας. Αυτοί ξάπλωναν σταθερά νωρίτερα μετά από 4 εβδομάδες εγκλεισμού.

Συμμετέχοντες που δήλωσαν ότι δεν υπήρχε αλλαγή στο χρόνο έκθεσης σε οθόνες, δεν είχαν αλλαγές στις συνήθειες ύπνου. Αυτή η ομάδα είχε την καλύτερη ποιότητα ύπνου και τα λιγότερα συμπτώματα αϋπνίας στα πρώτα αποτελέσματα- κάτι που υποδεικνύει ότι το lockdown επιδείνωσε αρνητικές καταστάσεις ύπνου σε ανθρώπους που ήδη υπέφεραν από φτωχής ποιότητας ύπνο.

Ο Dr. Federico Salfi, δήλωσε ότι, η μεγάλη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο ήταν ήδη συνήθεια πριν την πανδημία ιδιαίτερα στους νέους. Κατά τη γνώμη του, η τρέχουσα περίοδος με την κοινωνική αποστασιοποίηση ενέτεινε το πρόβλημα.

Πηγές:
Sleep 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο φόρτος εργασίας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου [μελέτη]
Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τον εγκέφαλο
Τι κρύβουν οι επώδυνες στοματικές άφθες