Στην περίπτωση που επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα (ινδικό) του κορωνοϊού στην Ελλάδα, το τέταρτο κύμα θα είναι ήπιο και θα αφορά μόνον όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην εμφάνιση του στελέχους Δέλτα, λέγοντας πως δημιουργεί ανησυχία για μετάδοση σε άλλες χώρες και την πρόκληση τέταρτου κύματος.

Αν υπάρχει τέτοιο θέμα στη χώρα μας - είπε - θα είναι ήπιο και θα αφορά μόνον όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως ανέφερε, ο πλήρης εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας. Μελέτες έχουν δείξει πως η προστασία είναι 86% με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και 66% με εκείνου της AstraZeneca.

Με αυτό το δεδομένο, τόνισε πως καμία δόση δεν πρέπει να χαθεί και σημείωσε πως ο κίνδυνος για όσους λαμβάνουν το AsrtaZeneca είναι ελάχιστος στη δεύτερη δόση. "Τα εμβόλια δεν πάνε διακοπές", υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Η αναφορά της καθηγήτριας στη μετάλλαξη "Δέλτα" έχει ως εξής:

"Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.

Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας".

Υγειονομικοί

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως το τοίχος ανοσίας θα δημιουργηθεί εντός του καλοκαιριού. Έως το τέλος του μήνα - εξήγησε - αναμένονται 1,55 εκατομμύριο δόσεις από τη Pfizer, 380.000 της Moderna, ενώ οι παραδόσεις της Johnson & Johnson θα είναι 152.000 δόσεις στο τέλος του μήνα και 171.000 στο τέλος Ιουλίου.

Για την εμβολιαστική κάλυψη στους επαγγελματίες Υγείας επισήμανε πως διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στους γιατρούς του ΕΣΥ, είναι 86% και του ιδιωτικού τομέα 91%.
  • Στο νοσηλευτικό προσωπικό, είναι 69% στο ΕΣΥ και 73% στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στο λοιπό προσωπικό, είναι 66% στο ΕΣΥ και 70% στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις ακυρώσεις ραντεβού, τόνισε πως τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, καθώς η συμμετοχή στο εμβόλιο της AstraZeneca κυμαίνεται από 93% έως 98% και της Pfizer και Moderna βρίσκεται στο 98%.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Google στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δείγμα από το μάγουλο υπολογίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας