Ο εγκέφαλος ανθρώπων που πέθαναν από την COVID-19 ήταν αξιοσημείωτα παρόμοιος με τον εγκέφαλο ανθρώπων που πέθαναν από νόσο του Alzheimer και του Parkinson, δείχνοντας φλεγμονή και διαταραγμένη καλωδίωση.

Ο Tony Wyss-Coray, του Stanford University, δήλωσε ότι ο εγκέφαλος ασθενών που πέθαναν από σοβαρή COVID-19 εμφάνισε έντονους μοριακούς δείκτες φλεγμονής, παρόλο που για αυτούς τους ασθενείς δεν είχαν αναφερθεί σημάδια νευρολογικής βλάβης.

Η ομάδα ανέλυσε εγκεφαλικό ιστό 8 ανθρώπων που πέθαναν από COVID-19 και 14 που πέθαναν από άλλα αίτια.

Περίπου το ένα τρίτο των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 αναφέρουν  νευρολογικά συμπτώματα, όπως προβλήματα μνήμης, θολή σκέψη, δυσκολία στη συγκέντρωση, και κατάθλιψη. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιμείνουν ως μέρος της μακράς COVID.

Ενώ υπήρχε σημαντική φλεγμονή στον εγκέφαλο των νεκρών που είχαν νοσήσει με COVID -19, ο εγκεφαλικός τους ιστός δεν είχε σημάδια του ιού  SARS-CoV-2.

Ο Wyss-Coray τόνισε ότι οι επιστήμονες διαφωνούν για το αν ο ιός είναι παρών στον εγκέφαλο των ασθενών.

Η συγκεκριμένη ομάδα δεν τον εντόπισε.

Ο Wyss-Coray, κατέληξε ότι τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλουν να εξηγηθεί η θολή σκέψη, η κούραση και άλλα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα της μακράς COVID. 

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη υπουργού Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Καραμανδάνειο
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ε.Κ.Π.Α. και της Google στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δείγμα από το μάγουλο υπολογίζει τον κίνδυνο θνησιμότητας