Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου βαθμού απώλεια ακοής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος λόγω των επιπτώσεων που προκύπτουν από τη μη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας ανέρχεται στα 750 με 790 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής έρευνας του μεγαλύτερου οργανισμού των ΗΠΑ για ανθρώπους με απώλεια ακοής (Hearing Loss Association of America), συμμετείχαν 1.399 άνθρωποι με σκοπό να διαπιστωθεί η επίδραση που έχει η χρήση μάσκας και των αποστάσεων ασφαλείας στα άτομα με βαρηκοΐα.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Το 46% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν διάφορες πτυχές της ψυχικής τους υγείας και πιο συγκεκριμένα εξ αυτών:

  • Το 67% δήλωσαν ότι υπάρχει αύξηση του άγχους.
  • Το 63% βιώνουν μεγαλύτερη απομόνωση.
  • Το 21% και 22% αντίστοιχα παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης και γενικότερη σύγχυση.

Επιπτώσεις στην επικοινωνία

Το 95% του συνόλου των ανθρώπων με απώλεια ακοής ανέφερε ότι οι μάσκες προστασίας προσώπου δυσχεραίνουν την επικοινωνία τους. Επιπροσθέτως, το 89% των ερωτηθέντων ανέφεραν και άλλα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν όπως η μειωμένη ικανότητα χειλεανάγνωσης και η περαιτέρω δυσκολία στην επικοινωνία λόγω της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας. Τέλος, ένα 35% ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν υπήρχε από τους άλλους ανθρώπους κατανόηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ακοής τους.

Χρειάζεται όλοι μας να καταλάβουμε ότι υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ του «ακούω» και «διακρίνω». Με τη λέξη «ακούω» εννοούμε την ικανότητα κάποιου να αντιληφθεί την ύπαρξη ήχων ή ομιλίας στο περιβάλλον, ενώ με τη λέξη «διακρίνω» εννοούμε την ικανότητα κάποιου να κατανοήσει το περιεχόμενο της ομιλίας κάποιου άλλου ανθρώπου.

Η χρήση της μάσκας δυσχεραίνει ακόμα και τη διακριτική ικανότητα των ατόμων με ακοή εντός των φυσιολογικών ορίων. Είναι εύκολα αντιληπτό τι επιπτώσεις υπάρχουν στα βαρήκοα άτομα. Κατ’ επέκταση χρειάζονται τα παρακάτω για την βοήθεια των συμπολιτών μας με απώλεια ακοής:

  • Μιλάμε πιο αργά και πιο καθαρά.
  • Δείχνουμε κατανόηση και υπομονή.
  • Επαναλαμβάνουμε ή διατυπώνουμε με διαφορετικό τρόπο ότι δεν έγινε κατανοητό.

Αύξηση της χρήσης τεχνολογίας

Το 68% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η αυξημένη χρήση της τεχνολογίας λόγω της πανδημίας, τους έκανε να συνειδητοποιήσουν παραπάνω την απώλεια ακοής τους ενώ το 55% αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Επίσης βρέθηκε ότι οι βαρήκοοι επιθυμούν να υπάρχουν υπότιτλοι σε όλες τις πλατφόρμες τεχνολογίας.

Περιφερειακά συστήματα ακοής
 

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι στο 51% των συμμετεχόντων προτάθηκε από τους επαγγελματίες υγείας της ακοής η χρήση περιφερειακών συστημάτων ενίσχυσης ακοής και το 36% ανέφεραν ότι έκαναν ή ότι σκέφτηκαν να κάνουν χρήση αυτή της επιλογής.

Εδώ δυστυχώς χρειάζεται να επισημάνουμε πόσο αρνητικοί είναι οι βαρήκοοι Έλληνες και χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας όσον αφορά την χρήση αυτών των συστημάτων. Τα κατάλληλα και σωστά ρυθμισμένα ακουστικά βαρηκοΐας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στους βαρήκοους, όμως αρκετές φορές δεν επαρκούν από μόνα τους. Σε πιο απαιτητικά ακουστικά περιβάλλοντα που υπάρχει περιβαλλοντική φασαρία ή σε περιπτώσεις που ο ομιλητής είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 2-3 μέτρων κρίνεται χρήσιμη η χρήση των περιφερειακών μικροφώνων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ακόμη πιο απαραίτητη κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τη χρήση των προστατευτικών μασκών.

Στα Κέντρα Υποστήριξης Ακοής Θεοδώρου σας προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις ακοής ακολουθώντας συγκεκριμένα evidence based πρωτόκολλα όπως ορίζονται από τον Βρετανικό Σύλλογο Ακοολογίας. Δείτε περισσότερα στο https://www.akoustikatheodorou.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος