Nέα έρευνα του Florida State University College of Medicine, ανακάλυψε ότι αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με τη νόσο Alzheimer συχνά είναι εμφανείς νωρίς στους ανθρώπους με χαρακτηριστικά προσωπικότητας που συνδέονται με την πάθηση.
Η έρευνα εστιάζει σε δυο χαρακτηριστικά που προηγουμένως συνδέονταν με τον κίνδυνο άνοιας. Νευρωτισμό και ευσυνειδησία.
Ο Καθηγητής Antonio Terracciano, δήλωσε ότι σε αυτή την έρευνα οι επιστήμονες εστίασαν στη νευροπαθολογία. Στις αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που μας λένε για την υποκείμενη παθολογική αλλαγή. Η νέα έρευνα δείχνει ότι και πριν ακόμα από την κλινική άνοια, η προσωπικότητα προβλέπει τη συσσώρευση της παθολογίας που συνδέεται με την άνοια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Biological Psychiatry και συνδυάζουν στοιχεία από την έρευνα Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) και μετα-ανάλυση 12 ερευνών στην προσωπικότητα και τη νευροπαθολογία του Alzheimer.
Οι μελέτες περιλάμβαναν 3.000 ανθρώπους. Τα συνδυαστικά αποτελέσματα δίνουν πιο ισχυρούς υπολογισμούς των σχέσεων μεταξύ προσωπικότητας και νευροπαθολογίας έναντι μιας μόνο έρευνας.
Και στην έρευνα BLSA και στη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές είδαν περισσότερες αποθέσεις αμυλοειδούς και Ταυ πρωτεϊνών σε συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερο σκορ στο νευρωτισμό και χαμηλότερο στην ευσυνειδησία.
Φάνηκε επίσης, ότι οι συσχετισμοί ήταν ισχυρότεροι σε έρευνες με ανθρώπους νοητικά φυσιολογικούς έναντι ερευνών που περιελάμβαναν ανθρώπους με νοητικά προβλήματα.
Tα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η προσωπικότητα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι της νόσου Alzheimer και άλλων νευρολογικών νόσων, καθυστερώντας ή εμποδίζοντας την εμφάνιση νευροπαθολογίας για όσους έχουν ισχυρή ευσυνειδησία και χαμηλό νευρωτισμό.
Πηγές:
Biological Psychiatry
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Aθερίδης, Σακελλαρίου, Βασιλικός συζητούν για τις μάχες υγείας που κέρδισαν
1.100.000 άτομα έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο - Ο μεγαλύτερος φόβος
Νέα ημερομηνία ένταξης στην ρύθμιση οφειλών