Ξέρουμε πως η γυμναστική μπορεί να μας κάνει μόνο καλό, από κάθε σχεδόν άποψη. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου και μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας αλλά να κάνουμε και τη διάθεσή μας καλύτερη. Και ενώ το πιο συχνό πρόβλημα που θα συναντήσουμε είναι η έλλειψη γυμναστικής, η υπερβολή επίσης δεν κάνει καλό.

Η υπερβολική γυμναστική δεν έχει τόσα πολλά οφέλη. Για την ακρίβεια, μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Ναι, οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν πολλή περισσότερη γυμναστική μέσα στην εβδομάδα τους από τον μέσο άνθρωπο, αλλά τα σώματά τους έχουν και διαφορετικές αντοχές.

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορούμε να το παρακάνουμε με τη γυμναστική, η υπερβολική προπόνηση και η ψυχαναγκαστική προπόνηση.

Στην περίπτωση της υπερβολικής προπόνησης, το άτομο πιέζει τον εαυτό του πέρα από τα όριά του, υπερβολικά γρήγορα. Η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό, όσο νιώθετε το σώμα σας να δυναμώνει. Αν υπερτιμήσετε τις δυνατότητές σας ή αν νομίζετε ότι μπορείτε αμέσως να κάνετε πιο έντονη γυμναστική από ό,τι σας επιτρέπει το σώμα σας, οι πιθανότητες να τραυματιστείτε αυξάνονται. Εξίσου σημαντικό είναι και να ξεκουράζεστε και να μην κάνετε κάθε μέρα το ίδιο έντονη γυμναστική. Τέλος, γυμναστική χωρίς επαρκή διατροφή δεν γίνεται. Αν αυξάνετε την ένταση της προπόνησης και ταυτόχρονα κόβετε δραματικά τις θερμίδες που καταναλώνετε σε μια μέρα, ο οργανισμός σας θα μείνει ιδιαίτερα απροστάτευτος.

Η δεύτερη περίπτωση έχει περισσότερο ψυχολογικές ρίζες, μιας και η γυμναστική αρχίζει να λειτουργεί ως εθισμός: Πάντα χρειαζόμαστε περισσότερο και τα αποτελέσματα ποτέ δεν είναι ικανοποιητικά.

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής γυμναστικής είναι οι εξής:

  • Μυϊκοί πόνοι που κρατούν περισσότερες από 3-4 ημέρες, κάτι που θεωρείται το φυσιολογικό μετά από μια έντονη προπόνηση.
  • Μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να κρυώνουμε πιο εύκολα, αλλά και να μη γινόμαστε καλά εξίσου γρήγορα.
  • Κάποιος τραυματισμός.
  • Συνεχής κούραση, ευερεθιστότητα και χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμφανιστούν.
  • Αυξημένοι παλμοί όταν είμαστε σε ανάπαυση. Η γυμναστική αυξάνει τους παλμούς όταν την κάνουμε, αλλά κανονικά πρέπει να μειώνει τους παλμούς της καρδιάς όταν ξεκουραζόμαστε μιας και η καρδιά δεν χρειάζεται να δουλεύει "υπερωρίες".
  • Αν η γυμναστική αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στα ωράριά σας ή στις κοινωνικές σας επαφές, είναι δείγμα ψυχολογικού εθισμού στη γυμναστική.
  • Αισθήματα κατάθλιψης, τα οποία κανονικά η γυμναστική καταπολεμεί. Αν τα αρνητικά σας συναισθήματα έχουν να κάνουν με τη γυμναστική ή με την εικόνα σας ενώ γυμνάζεστε τακτικά, θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν ειδικό.
  • Μακροπρόθεσμα, και αν δεν φτιάξετε τη ρουτίνα σας, η υπερβολική γυμναστική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και στην καρδιά, οστεοπόρωση στις γυναίκες και χαμηλότερη λίμπιντο στους άνδρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους
Η Roche τερματίζει σειρά θεραπευτικών δοκιμών για τον καρκίνο του πνεύμονα