Mακροχρόνια έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων καφέ μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Ερευνητές του Edith Cowan University (ECU), εξέτασαν αν η κατανάλωση καφέ επηρέαζε το ρυθμό νοητικής εξασθένησης περισσότερων των 200 Αυστραλών σε μια δεκαετία.

Η Dr. Samantha Gardener, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν σχέση μεταξύ καφέ και αρκετών σημαντικών δεικτών που συνδέονται με τη νόσο.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας συμμετέχοντες χωρίς νοητική βλάβη και με μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ στην έναρξη της έρευνας είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ελαφρά νοητική εξασθένηση ή νόσο Alzheimer.

Η κατανάλωση περισσότερου καφέ έδωσε θετικά αποτελέσματα σε σχέση με ορισμένους τομείς νοητικής λειτουργίας- όπως εκτελεστική λειτουργία.

Υψηλότερη πρόσληψη καφέ φάνηκε επίσης να συνδέεται με επιβράδυνση της συσσώρευσης βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

Η Dr. Gardener δήλωσε ότι αν και χρειάζονται νέες έρευνες, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Πρόσθεσε, ότι αν η μέση ποσότητα ενός φλιτζανιού καφέ που φτιάχνεται στο σπίτι είναι 240 γρ. η αύξηση σε 2 φλιτζάνια την ημέρα πιθανόν θα μπορούσε να μειώσει τη νοητική εξασθένηση κατά 8% μετά από 18 μήνες. Θα μπορούσε επίσης να δει κάποιος μείωση 5% στη συσσώρευση αμυλοειδών στον εγκέφαλο την ίδια περίοδο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers of Aging Neuroscience.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών