Μόνον από γιατρούς νοσοκομείων και του λοιπού δημόσιου τομέα Υγείας, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Με την τροπολογία, που παρατίθεται με πιο κάτω, καταργείται - από την 1η Ιανουαρίου 2022 - διάταξη του νόμου 4368/16, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα χορήγησης συνταγής είχαν και πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί.

Στην καταργούμενη διάταξη αναφερόταν πως "οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ιατροί έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας".

Το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει με την ψήφιση της τροπολογίας (άρθρο 2) που κατατέθηκε χθες, είναι το εξής:

"Ανασφάλιστοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως προσδιορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος, έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές Υγείας και δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των νοσοκομείων του ν.δ. 2592/1953 (Α' 254), των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Υγείας ΝΠΙΔ, των μονάδων Ψυχικής Υγείας του ν. 2716/1999 (Α' 96), όλων των δημόσιων μονάδων παροχής υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΕΣΥ, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4486/2017 και των εποπτευόμενων και επιχορηγούμενων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων νοσοκομείων, των Δημοτικών Ιατρείων, καθώς και μέσω των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ιδρυμάτων αποκατάστασης και κοινωνικής φροντίδας.

Η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία. Φάρμακα υψηλού κόστους, που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010 (Α΄6), παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Οι ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς και οι απασχολούμενοι στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α' 51), έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω. 

Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας".

Δαπάνη

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κατάργηση του άρθρου κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου, που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Επισημαίνεται πως, μέσω του αποκλεισμού - και μόνο - του ιδιωτικού τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία και μέσω της δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ, η προτείνόμενη διάταξη επιδιώκει να ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογίσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ νέα πλατφόρμα για την Υγεία
Σύντομο ερωτηματολόγιο δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο εμφάνισης 19 χρόνων νόσων
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα