«Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN  στην έρευνα για την αντιμετώπιση και ενημέρωση της εξέλιξης της πανδημίας της Covid 19».

Με τον τίτλο αυτού του άρθρου περιγράφεται η συμβολή του Εργαστηρίου και της ερευνητικής ομάδας του με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid 19.

Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στην «επιστημονική ιστοριογραφία» που συγκέντρωσε και κατέγραψε επιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μια ψηφιακή έκδοση.

Η ψηφιακή έκδοση με τίτλο: « Το ΑΠΘ γράφει ιστορία στην αντιμετώπιση της   νόσου Covid 19»,  αποτελεί παρακαταθήκη, τόσο για το Πανεπιστήμιο και την Επιστήμη, όσο και για την ίδια την κοινωνία.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN,  η εταιρεία BL Nanobiomed και η Organic Electronic Technologies,  μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-A, από την αρχή της πανδημίας έστρεψαν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  το ενδιαφέρον τους στην καταπολέμηση του COVID 19.

Εκείνη την περίοδο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό υπήρχε παντελής έλλειψη μασκών.

Τότε ξεκινούσαν τα προγράμματα RealNano  και Flexfunction2Sustain, στα οποία συμμετέχουν το Εργαστήριο, οι εταιρείες, αλλά  και ο δυναμικός Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPE-A . Μέσω αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δόθηκε η δυνατότητα ανάπτυξης καινοτόμων εργαλείων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υψηλής προστασίας  μάσκες με νανοφίλτρα

Με την προσθήκη φίλτρων τα οποία εμπεριέχουν  νανοσωματίδια κατασκευάστηκαν υψηλής προστασίας μάσκες που δεσμεύουν τον κορωνοϊό προσφέροντας κάλυψη που αγγίζει το 100%.

Το ίδιο περίπου διάστημα η εταιρεία BLNanobiomed και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, δώρισαν  καινοτόμες μάσκες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Καταγράφοντας και αναλύοντας  δεδομένα από όλο τον κόσμο

Η ερευνητική ομάδα  του Εργαστηρίου LTFN του ΑΠΘ, εδώ και μια 20ετία χρησιμοποιεί δεδομένα από όλο τον κόσμο και μοντέλα για να κάνει αναλύσεις και προβλέψεις σε διάφορους τομείς.

Με την καθοδήγηση του  Προέδρου του HOPE-A, καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη, δημιουργήθηκε μια διαφορική εξίσωση στην Πειραματική Φυσική με σκοπό την ελάχιστη παραμετροποίηση για την παρακολούθησης της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Υψηλής ευαισθησίας rapid tests

Η εταιρεία BL Nanobiomed, μέλος του HOPE-A, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου RealNano κατασκεύασε υψηλής ευαισθησίας rapid tests.

Tα rapid tests έχουν εύκολη χρήση, αξιόπιστα αποτελέσματα, και χαμηλό κόστος μαζικής παραγωγής, και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2021.

Τα πρωτοποριακά rapid tests, «ανοίγουν» ουσιαστικά «τον δρόμο» για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων τεχνολογικών προϊόντων στον τομέα των διαγνωστικών ελέγχων.

Η ψηφιακή έκδοση

https://www.rc.auth.gr/Documents/Uploaded/d1792cfe-60a3-4bdf-aeb9-d38c88c8e552.pdf 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών