Ασκήσεις ενδυνάμωσης για 30 -60 λεπτά την εβδομάδα, συνδέονται με χαμηλότερο κατά 10-20% κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο, αναφέρει ανάλυση των διαθέσιμων ενδείξεων που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.
Tα ευρήματα είναι ανεξάρτητα από την αερόβια άσκηση. Η ανάλυση δείχνει σε καμπύλη σχήματος J τα περισσότερα αποτελέσματα χωρίς καταληκτική απόδειξη ότι περισσότερο από μια ώρα την εβδομάδα άσκηση ενδυνάμωσης μειώνει τον κίνδυνο περεταίρω.
Τέτοιες δραστηριότητες είναι ασκήσεις με βάρη, λάστιχα αντίστασης, push-ups, έντονη κηπουρική, όπως σκάψιμο. Οι ερευνητές εξέτασαν έρευνες παρατήρησης που περιλάμβαναν ενήλικες χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, που παρακολουθήθηκαν για 23 χρόνια.
Η τελική ανάλυση περιέλαβε 16 έρευνες. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν από 4.000 έως 480.000με ηλικία 18 έως 97.
Η ανάλυση έδειξε ότι δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης συνδέονταν με χαμηλότερο κατά 10–17% κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο καθώς και από καρδιαγγειακά, καρκίνο, διαβήτη και καρκίνο πνεύμονα.
Δεν φάνηκε σχέση μεταξύ των δυο σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου όπως εντέρου, νεφρών και παγκρέατος.
Προέκυψε καμπύλη σχήματος J με μέγιστη μείωση κινδύνου 10–20% για περίπου 30–60 λεπτών ασκήσεις ενδυνάμωσης την εβδομάδα, όσον αφορά τον θάνατο από οποιοδήποτε αίτιο, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.
Σχέση σχήματος L παρατηρήθηκε για τον διαβήτη, με μεγάλη μείωση του κινδύνου έως 60 λεπτά την εβδομάδα άσκησης ενδυνάμωσης, μετά την οποία σημειώθηκε σταδιακή πτώση.
Συνδυαστική ανάλυση ασκήσεων ενδυνάμωσης και αερόβιας, έδειξε ότι η μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο, καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν συνδυάζονταν αυτά τα είδη άσκησης -40%, 46%, και 28% χαμηλότερα, αντίστοιχα.
Επειδή οι περισσότερες έρευνες έγιναν στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν ευρεία εφαρμογή, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Σημειώνουν ότι ο συνδυασμός ασκήσεων ενδυνάμωσης και αερόβιας ενδεχομένως δίνει μεγαλύτερο όφελος στη μείωση θνησιμότητας από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
Πηγές:
British Journal of Sports Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μετφορμίνη θα μπορούσε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου στον πνεύμονα [μελέτη]
Α. Γεωργιάδης: Όλες μας οι μεταρρυθμίσεις έχουν στόχο να δουλέψει καλύτερα το δημόσιο σύστημα υγείας
Ποια είναι τα οφέλη της λεβάντας στην υγεία