Την ώρα που ο επιδημιολογικός χάρτης βρίσκεται σε βαθύ κόκκινο (βλέπε κάτω) και οι θάνατοι έφτασαν σήμερα τους 77 (+5 που δηλώθηκαν με καθυστέρηση), οι επιστήμονες επιχείρησαν την Παρασκευή να εξηγήσουν γιατί εισηγήθηκαν άρση των περιορισμών.

Οι εξηγήσεις, ωστόσο, γίνονται δύσκολα κατανοητές, ενώ προβληματισμό εκφράζουν και οι ειδικοί. Το κλίμα είναι βαρύ, καθώς ο δείκτης των θανάτων επιμένει σε αυξητική τάση, παρά τη (μικρή) υποχώρηση του αριθμού των εισαγωγών και των διασωληνωμένων.

Από την αρχή του μήνα, έχουν χάσει τη ζωή τους 978 ασθενείς με CoViD (65 θάνατοι ανά ημέρα), με τη χώρα μας να βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 5 έως 11 Απριλίου η Ελλάδα είχε 37 νεκρούς ανά εκατομμύριο, έναντι 0 νεκρών ανά εκατομμύριο της Ισπανίας, μόλις 14 νεκρών της Πορτογαλίας και 17 της Ιταλίας

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράμετρος "θάνατοι", κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από κανέναν εκπρόσωπο της Πολιτείας ή της επιστημονικής κοινότητας.

Επιδημιολογικός χάρτης Ελλάδας

Ενημέρωση

Σε έκτακτη ενημέρωση που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως έχουμε μπει σε μία νέα κανονικότητα και ευχήθηκε καλό Πάσχα, με προσοχή.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μία σημαντική ύφεση. Ο δείκτης μετάδοσης είναι 0,85, σημαντικά κάτω από τη μονάδα. Τα ενεργά κρούσματα είναι 114.000, αριθμός που είναι μειωμένος, αλλά υπάρχει αύξηση μετάδοσης σε άτομα άνω των 55 ετών.

Οι νέες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12%, με 329 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Το 80% αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Έκανε λόγο για αργή αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων, σημειώνοντας πως η εικόνα εμφανίζεται βελτιωμένη.

Όπως είπε, το θέμα των θανάτων συζητήθηκε στην επιτροπή και το συμπέρασμα είναι πως αφορούν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Σε ένα σημαντικό ποσοστό - είπε - χάνονται με CoViD, αλλά όχι από CoViD. "Γίνονται προσπάθειες να ξεκαθαριστεί το θέμα", επισήμανε, λέγοντας πως για τους άνω των 75 ετών, παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή μείωση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.

Για την άρση των περιορισμών σημείωσε πως υπάρχει μία γενικότερη τάση στην Ευρώπη, με τους πολίτες να καλούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. "Θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας", τόνισε, σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, προτείνοντας ένα self test πριν δούμε τους δικούς μας ανθρώπους.

Για τις επαναλοιμώξεις, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, καθώς οι περισσότεροι είχαν νοσήσει αρχικά με Δέλτα. Είπε, πάντως, πως όσοι νοσήσουν έχουν υβριδική ανοσία κατά του ιού.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 27% και οι θάνατοι κατά 4%.

Εκτίμησε πως αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση το επόμενο διάστημα, αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης του ιού και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Για την επαναξιολόγηση των μέτρων τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί να γίνει νωρίτερα, δηλαδή το καλοκαίρι. Για το ίδιο θέμα, η κ. Γκάγκα είπε πως - εάν υπάρξει λόγος - θα γίνει επαναξιολόγηση όταν κριθεί πως πρέπει να γίνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: CoViD, mpox, μικροβιοακή αντοχή και επόμενη πανδημία
Γεωργιάδης: Έρχεται υψηλότερη συμμετοχή για όσους επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό